EU-regulering creditcard mogelijk negatief voor consument

woensdag 24 juli 2013

DEN HAAG (PDC i) - De Europese Unie i wil de commissies verlagen die winkeliers aan banken moeten betalen voor het uitvoeren van digitale betalingen. De Europese Commissie i (EC) komt daarom vandaag met voorstellen voor een richtlijn i over betaaldiensten en een verordening i die moet leiden tot het verminderen van kosten voor gebruikers van betaaldiensten. Creditcardmaatschappij MasterCard verwacht echter dat de plannen juist leiden tot hogere kosten voor consumenten en kleine winkeliers.

MasterCard laat weten dat landen waar de commissies al aan banden zijn gelegd (zoals Australië en Spanje) laten zien dat vooral grote winkelbedrijven profiteren, terwijl de consument meer ging betalen voor het gebruik van de kaart. De financiële voordelen die de grote winkelbedrijven ondervinden, werden niet doorberekend aan de consument.

De EC i stelt aan de lidstaten en het Europees Parlement i voor om de maximumcommissie voor een betaalkaart vast te stellen op 0,2 procent en voor een creditcard op 0,3 procent. In Nederland liggen de commissies nu tussen de 0,55 en 1,9 procent.

Dit soort vergoedingen zijn momenteel bilateraal geregeld tussen banken. Europese inbreng zou de zelfregulering hiervan kunnen schaden, aldus MasterCard. De Europese consumentenorganisatie BEUC i - voorstander van Europese regelgeving - zegt echter dat MasterCard de consument op het verkeerde been zet.

Bron: Financieele Dagblad