Laatste voorbereidingen Nederlands schip voor antipiraterijmissie Atalanta

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie, gepubliceerd op woensdag 17 juli 2013.

Zr. Ms. Johan de Witt, sinds zondag onderweg naar de Hoorn van Afrika, kreeg gisteren en vandaag bezoek van secretaris-generaal Erik Akerboom i en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp. Zij kwamen op volle zee kijken hoe het amfibisch transportschip de laatste voorbereidingen treft, voordat het begint aan de antipiraterijmissie Atalanta.

Hoewel de bemanning de afgelopen maanden al intensief oefende, staat op weg naar het missiegebied nog een 2 weken durende training op het programma. Die is bedoeld om de puntjes op de i te zetten.

De nadruk ligt daarbij op brandbestrijding en het enteren van verdachte schepen. Ook de inzet van 2 Cougar-transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht en een onbemand vliegtuigje van de Koninklijke Landmacht waarmee de Johan de Witt is uitgerust, maken deel uit van de laatste oefening. Zo spelen de verschillende teams nog beter op elkaar in.

Successen

Generaal Middendorp benadrukte dat de antipiraterijmissie noodzakelijk blijft. “Er zijn successen geboekt de afgelopen jaren. Het aantal kapingen is drastisch afgenomen. Dat komt door onze aanwezigheid in het gebied rond Somalië, maar het is geen reden om achterover te leunen. Ik kan niet genoeg zeggen hoe belangrijk het is voor de wereldeconomie en dus ook die van Nederland, om de vaarwegen vrij te houden. Ik wens u veel succes bij uw missie.”

Stafschip in Atalanta

De Johan de Witt gaat 4 maanden als stafschip meedoen aan Atalanta. Het krijgt een internationale staf aan boord onder leiding van commandeur Peter Lenselink. “Daar zijn we als krijgsmacht trots op”, aldus generaal Middendorp.

Behalve het verstoren van de activiteiten van piraten, escorteren de marineschepen onder de vlag van de Europese Unie i kwetsbare vaartuigen en schepen varend voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

Nederland draagt sinds 2009 bij aan piraterijbestrijding voor de kust van Somalië, zowel in EU- als in NAVO-verband.