Overzicht plenaire EP week 1-5 juli (en)

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 8 juli 2013, 10:40.

Het was een week van veel nieuwe dingen. Kroatië werd verwelkomd als 28ste EU-lid, Litouwen i nam het roer van Ierland over aan het hoofd van de EU, het EP i stemde ten gunste van de invoering van de euro in Letland en gaf groen licht aan de politieke deal over de lange termijn EU-begroting en koos voor de eerste vrouwelijke Europese ombudsman i. Hongarije, Bulgarije, Prism en banken waren andere actuele onderwerpen. De Cubaanse dissident Guillermo Fariñaskon eindelijk zijn Sacharovprijs 2010 ophalen.

De nieuw gekozen Kroatische parlementsleden namen hun zetel in het Europees Parlement i in en de Kroatische vlag werd gehesen naast de 27 andere vlaggen buiten het gebouw in Straatsburg op 1 juli. Zoals Martin Schulz i zei, het was een geweldige dag voor Europa en Kroatië. Op dezelfde dag nam Litouwen het voorzitterschap van de Europese Unie i over, met de belofte zich te concentreren op financiële stabiliteit, economische groei en werkgelegenheid.

Na aanbevelingen van de Europese Commissie i en de politieke steun van de EU-staatshoofden en regeringsleiders nam het Europees Parlement woensdag een resolutie aan over de toetreding van Letland tot de Eurozone.

Emily O'Reilly werd gekozen tot Europese ombudsman op woensdag 3 juli. Ze is de eerste vrouw die Europese Ombudsman wordt. De Ombudsman onderzoekt klachten van burgers over wanbeheer door de EU-instellingen i.

Guillermo Fariñas, winnaar van de 2010 Sacharov-prijs voor vrijheid van gedachte, kwam woensdag 3 juli zijn prijs ophalen, nadat de Cubaanse autoriteiten hem eindelijk toestemming hadden verleend om naar Europa te reizen.

In het Prism debat op woensdag kwam naar voren dat EP-Leden i vinden dat de VS duidelijkheid moet verschaffen over de aantijgingen dat zij de EU en haar bevolking bespioneren en tevens werd de noodzaak voor strengere EU-regels inzake gegevensbescherming besproken.

Het Parlement bevestigde de uitkomst van de onderhandelingen met de Raad i over de EU lange termijn 2014-2020 begroting op woensdag. Dezelfde dag werd er ook aangedrongen op een uitgebreide belasting op financiële transacties (BFT).

Plannen om de veiling van een aantal CO2 i vergunningen te bevriezen wat bedrijven in staat stelt om te investeren in koolstofarme innovatie, werden gesteund door het Europees Parlement op woensdag.

Bestuursleden van banken moeten persoonlijk aansprakelijk zijn voor fouten. Verder moeten risicovolle handelsactiviteiten van banken duidelijk worden gescheiden van hun meer conservatieve kredietbeleid, zeiden EP-leden woensdag in een resolutie van het Parlement waarin een brede herziening van banken in de EU werd besproken.

De Hongaarse autoriteiten moeten overtredingen van de belangrijkste EU-waarden snel herstellen, zeiden EP-leden op woensdag na het bespreken van de kwestie met premier Viktor Orban i. De politieke crisis en de behoefte aan nieuwe verkiezingen in Bulgarije werden ook besproken.

Het Parlement heeft donderdag een resolutie aangenomen waarin zij diepe bezorgdheid uiten over de situatie in Egypte na de militaire interventie, en vraagt om een snelle terugkeer naar het democratisch proces.

REF. : 20130701STO14769