Een geloofwaardig, groeiend en open Europa: Litouwen onthult prioriteiten EU-voorzitterschap

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 4 juli 2013, 10:24.

Financiële stabiliteit, economische groei en werkgelegenheid, alsmede de samenwerking met de buurlanden en strategische partners zullen de belangrijkste prioriteiten zijn van het Litouwse EU-voorzitterschap i in de tweede helft van 2014. Het land van de president Dalia Grybauskaite i onthulde de plannen aan de EP-leden i tijdens een bezoek aan het Europees Parlement i op 3 juli.

De Litouwse president onthulde de prioriteiten van het voorzitterschap en zei dat dit onder meer de versterking van de economische en monetaire unie zijn, het bouwen van een bankenunie, het stimuleren van economische groei en werkgelegenheid, alsmede het sluiten van vrijhandelsovereenkomsten met de VS, Japan, mediterrane buurlanden en nauwer samen te werken met de oostelijke van de EU partners.

"Het Litouwse voorzitterschap neemt het over op het moment dat onze focus geheel moet liggen op leveren," aldus Commisievoorzitter José Manuel Barroso i.

Joseph Daul i, fractievoorzitter van de Europese Volkspartij i hoopte dat het Litouwse voorzitterschap een beslissende stap in de totstandbrenging van een echte Europese gemeenschap voor energie zal zijn. Hij benadrukte ook de noodzaak om de akkoorden voor een meerjarenbegroting en de hervorming van het landbouwbeleid te implementeren.

Hannes Swoboda i, de Oostenrijkse leider van de Socialisten & Democraten, zei dat hij verwacht van het Litouwse voorzitterschap behulpzaamzal zijn bij het overwinnen van de noord en zuid kloof. "Voor ons is het succes van het voorzitterschap verbonden met de verdediging van de sociale dimensie," voegde hij eraan toe.

REF. : 20130701STO14750