Kamer bereidt Europese top voor

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 26 juni 2013.

26 juni 2013, debat - De Kamer bespreekt de agenda van de komende Europese top met premier Rutte i en minister Timmermans (Buitenlandse Zaken). Het accent ligt op de bankenunie en de jeugdwerkloosheid.

De Europese top van 27 en 28 juni had de top der toppen moeten worden, zegt Klaver (GroenLinks i), vanwege de plannen van Van Rompuy voor Europa die oorspronkelijk op de agenda stonden. Nu zijn de bankenunie en de bestrijding van jeugdwerkloosheid de voornaamste onderwerpen. Ook erg belangrijk, vinden Klaver en Van Bommel (SP i), maar jammer dat de geplande onderwerpen worden doorgeschoven. Volgens Verheijen (VVD) en Servaes (PvdA) is dat niet erg. Zij willen eerst focussen op de problemen waarmee Europa nu zit.

Europa vordert in richting van bankenunie

De "dodelijke verstrengeling tussen landen en banken" ziet Verheijen als een belangrijke oorzaak van de crisis. Een bankenunie vindt hij net als het kabinet een goede oplossing. Ook Servaes ziet duidelijk het belang ervan: banken mogen geen landen meer meeslepen in hun val. Hij vindt dat de private sector moet bloeden voordat publieke middelen worden aangesproken. Schouten (ChristenUnie i) heeft echter grote moeite met directe bankensteun uit het European Stability Mechanism. Hoewel Buma (CDA) voorstander is van een bankenunie, vindt hij dat ESM-steun echt de laatste optie moet zijn. Hij wil eerst garanties en pas daarna wil hij spreken over rechtstreekse steun.

EU wil groeiende jeugdwerkloosheid keren

In de zuidelijke lidstaten is de jeugdwerkloosheid enorm en ook in Nederland loopt de werkloosheid op. Niemand kan natuurlijk tegen de EU-plannen zijn om hier iets aan te doen, zegt Buma. Toch plaatst hij vraagtekens bij de geldstromen naar bijvoorbeeld Spanje en Italië: "Laat ze eerst hun arbeidsmarkt hervormen." Rutte antwoordt dat Europa de structurele weeffouten in die landen inderdaad wil aanpakken. "Wij hebben geen behoefte aan Zuid-Europese werklozen die onze banen inpikken", zegt Madlener (PVV). Servaes plaatst daar het voorbeeld tegenover van Spaanse technici die met succes het tekort aan technisch personeel in Duitsland oplossen.

Letland is volgens sommige fracties niet klaar voor toetreding

Volgens het kabinet is Letland klaar voor toetreding tot de EU. Schouten en Van Bommel betwijfelen dat echter ten zeerste. Letland kent grote werkloosheid en is nog maar kort van zijn begrotingstekort af. Bisschop (SGP) vreest voor herhaling van Griekse en Cypriotische taferelen. De premier wijst erop dat Letland aan de criteria voldoet. Toch moeten we niet naïef zijn, geeft hij in reactie op Madlener toe. Daarom zal Europa de vinger aan de pols houden. ChristenUnie, SGP en PVV spreken eveneens hun zorgen uit over de toenadering tot de EU van Kroatië, Servië en Turkije.

Terughalen van bevoegdheden wordt verschillend gewogen

De actielijst van het kabinet om bevoegdheden uit Brussel terug te halen, de zogenaamde subsidiariteitsexercitie, vindt bij de oppositie geen warm onthaal. Van Bommel had gehoopt op een lijst waaruit meer visie zou blijken. Een "sneu lijstje", vindt ook Pechtold (D66). De suggestie dat we soevereiniteit terughalen, is een leugen, volgens Klaver: "Aan de ene kant wil het kabinet macht terugpakken van Europa, maar tegelijkertijd gaat het keihard door op de weg van economische integratie." Timmermans ziet de lijst vooral als een voorzet. Omdat ook Verheijen en Buma de lijst wel willen uitbreiden, zal de Kamer hier na het zomerreces over doorpraten.

De Kamer stemt aansluitend op het debat over de ingediende moties.