Gedetacheerde werknemers: een stap dichterbij betere bescherming

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 24 juni 2013, 14:17.

De Commissie Werkgelegenheid heeft opgeroepen tot betere bescherming van gedetacheerde werknemers die door hun werkgever in een ander Europees land worden geplaatst. Deze posten zijn essentieel om tijdelijke tekorten in te vullen, maar EP-leden i vrezen dat er misbruik van deze werknemers kan worden gemaakt. Rapporteur i Danuta Jazłowiecka i, (Europese Volkspartij i), legde uit dat "de rechten van werknemers gegarandeerd moeten worden en er optimaal gebruik moet worden gemaakt van de interne markt".

Bedrijven gebruiken gedetacheerde werknemers soms om de arbeidswetgeving te omzeilen door het opzetten van zogenaamde brievenbusbedrijven in landen met lagere niveaus van werkgelegenheid en sociale bescherming. Om dit te voorkomen hebben EP-leden een checklist opgesteld om de lidstaten te helpen bij het opsporen van deze bedrijven. Ook willen de EP-leden dat detachering slechts voor een beperkte periode kan gelden.

Daarnaast dringt de commissie aan op strengere controles op deze bedrijven en betere informatie voor werknemers over hun rechten. De rechten van mensen in dienst van onderaannemers moeten ook worden versterkt.

De EP-leden zullen tijdens de plenaire vergadering in oktober stemmen over het verslag.

REF. : 20130617STO12379