Tweede Kamercommissie: EU-burgers zonder visum worden niet meer in detentie geplaatst (en)

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op dinsdag 18 juni 2013.

18 juni 2013, wetsvoorstel - Nederland legt geen gevangenisstraf meer op aan EU-burgers die zich niet inschrijven bij de vreemdelingenadministratie. Alleen PVV'er Fritsma i verzet zich tegen dit wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven i (Justitie).

Burgers uit de Europese Unie i, de Europese Economische Ruimte i en Zwitserland die langer dan drie maanden in Nederland verblijven, dienen zich in te schrijven in de vreemdelingenadministratie. Uit jurisprudentie van het Europees Hof van Justitie i over het vrije verkeer van EU-burgers blijkt echter dat detentie niet gepast is indien zij dit nalaten. Wel mag een boete worden opgelegd. Teeven past daarom de Nederlandse Vreemdelingenwet aan. Dit tot ongenoegen van Fritsma.

PVV laakt invloed Brussel op Nederlandse beleid

Europa dwingt Nederland om een veel te soepel vreemdelingenbeleid te voeren, vindt Fritsma. Hij stelt vast dat de Vreemdelingenwet steeds verder wordt uitgehold. Hierdoor wordt het volgens hem vrijwel onmogelijk om fraude met uitkeringen en criminaliteit van Oost-Europese bendes effectief te bestrijden. Er zijn andere wegen om deze problemen aan te pakken, antwoordt de staatssecretaris. Hij wijst op het belang van Europese afspraken over de omgang met vreemdelingen: Nederland is geen eiland in Europa.

De Kamer stemt op 25 juni over het wetsvoorstel en de ingediende motie.