Stemming over situatie Hongaarse grondrechten live volgen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 18 juni 2013, 14:51.

De Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken stemt woensdag over het verslag waarin de grondrechten, standaarden en praktijken in Hongarije worden beoordeeld. Het ontwerpverslag beoordeelt of de constitutionele en wetgevende veranderingen met betrekking tot bijvoorbeeld het pluralisme van de media en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in overeenstemming zijn met de EU wetgeving en waarden. Je kunt de stemming live volgen vanaf 10:30 uur op onze website.

Indien deze niet wordt gecorrigeerd zijn de constitutionele en wetgevende veranderingen in Hongarije een ernstige schending van Europese waarden als democratie en het rechtsstaatbeginsel, waarschuwt de raporteur van het ontwerp-verslag Rui Tavares i, Portugees lid van de Groenen.

Het verslag beoordeelt onder andere de mediawetgeving van Hongarije, de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de beperking van de bevoegdheden van het constitutionele hof.

De tekst, waarover de EP-leden i 551 amendementen i hebben ingediend, bevat ook aanbevelingen voor de EU-instellingen i over de wijze waarop de grondrechten binnen de EU gewaarborgd zouden moeten worden.

Volg de stemming live vanuit de links aan de rechterkant van deze pagina en geef ons jouw mening op Twitter met de hashtag #Hongarije. Het plenaire debat en de stemming zullen plaatsvinden in juli.

REF. : 20130617STO12372