Euregioschool ontvangt de Prijs van de Europese Burger 2013 van het Europees Parlement

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 17 juni 2013.

Het Nederlandse project Euregioschool is uitgeroepen tot winnaar van de Prijs van de Europese Burger die het Europees Parlement i jaarlijks uitreikt. De Euregioschool is erop gericht om leerlingen in de Euregio Maas-Rijn tussen 4 en 15 jaar onderwijs in het Duits, Frans of Nederlands aan te bieden op Euregioscholen. Het project is een initiatief van diverse Nederlandse schoolstichtingen en is verder ontwikkeld met partners in Duitsland en België.

"Dit is een uitstekend voorbeeld van Europese integratie. Talen zijn de sleutel voor integratie in Europa. Zeker nu de taalvaardigheid in het Duits in Nederland afneemt zijn nieuwe initiatieven nodig. De Euregio's spelen hierbij ook elders in Europa een grote rol", aldus europarlementariër Lambert van Nistelrooij i (EVP/CDA) die als jurylid fungeerde voor de Nederlandse voorselectie.

De Prijs voor de Europese Burger wordt sinds 2008 jaarlijks uitgereikt aan burgers of organisaties die bijdragen aan de promotie van wederzijds begrip en integratie van de EU burgers en lidstaten. Ook grensoverschrijdende of transnationale samenwerking binnen de EU wordt beloond.

In totaal zijn 43 projecten verkozen. Alle Europese winnaars zullen een medaille ontvangen tijdens een uitreikingsceremonie in eigen land. Daarnaast zullen alle Europese winnaars worden uitgenodigd een gezamenlijk evenement bij te wonen in Brussel op 16-17 oktober.

De winnaars zijn geselecteerd door de Europese jury, voorgezeten door vice-voorzitter van het Europees Parlement Anni PODIMATA (S&D, GR). Ook Annemarie JORRITSMA in haar functie als Co-voorzitter van de Raad van Europese Gemeenten en Regio's, nam aan deze jury deel.

REF. : 20130606AVI11202