EP wil eind aan buitensporig geweld Turkije

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 13 juni 2013.

Europarlementariërs maken zich grote zorgen over het buitensporige gebruik van geweld door de Turkse politie tegenover vreedzame protesten in het Gezi Park in Istanbul. In een resolutie die donderdag werd aangenomen, waarschuwden EP-leden i roepen premier Erdogan op een verbindende en verzoenende rol te spelen om verdere escalatie te voorkomen.

Het EP i vindt dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het politiegeweld voor de rechter moeten worden gebracht. Daarnaast moeten vreedzame demonstranten die vastzitten onmiddellijk worden vrijgelaten en moeten de slachtoffers een vergoeding krijgen.

Het Parlement is blij met de gematigde reactie van president Abdullah Gül en de excuses van vicepremier Bulent Arinc, maar ze betreuren de onwil van de Turkse overheid en premier Erdogan om stappen richting verzoening te ondernemen, de reacties van een deel van de bevolking te begrijpen en excuses aan te bieden.

Stem minderheden niet gehoord

De demonstranten vinden dat de stem van minderheden niet wordt gehoord. Ook is een deel van de Turkse bevolking ontevreden is over de wijze waarop hun persoonlijke levensstijl aan banden wordt gelegd, stelt de resolutie. EP-leden benadrukken dat in een inclusieve, pluralistische democratie, de meerheid een verantwoordelijkheid heeft om de oppositie en het maatschappelijke middenveld in het besluitvormingsproces te betrekken.

De organisatie van vreedzame en gerechtvaardigde protesten getuigt van dynamiek in het Turkse maatschappelijk middenveld, maar Parlementsleden zijn van mening dat Turkije haar democratische instellingen, de rechtsstaat, en de fundamentele vrijheden verder moet verbeteren.

Vrijheid van mening en vrije pers

Europarlementariërs zijn ook bezorgd over de verslechtering van de persvrijheid in Turkije. Daaronder valt bepaalde censuur en de toenemende zelfcensuur in de Turkse media. De meeste Turkse media zwegen over de demonstraties en gebruikers van Twitter werden gearresteerd. Parlementsleden benadrukken het belang van een onafhankelijk pers in een democratische maatschappij en de rol van de rechterlijke macht bij het verbeteren van die persvrijheid. Ook is het hoge aantal journalisten dat in Turkije in de gevangenis zit erg verontrustend.

REF. : 20130607IPR11391