President van Portugal vraagt om sterkere nadruk op economische groei

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 13 juni 2013, 10:43.

De crisis in de eurozone i zal niet worden opgelost door alleen bezuinigingen, vertelde de President van Portugal, Aníbal Cavaco Silva, woensdag aan de EP-leden i. Tijdens zijn toespraak wees hij er ook op dat op dat het bezuinigingsbeleid van de EU in contrast staat met de expansieve maatregelen van andere regio's in de wereld en dat zowel de Commissie als het Parlement hebben benadrukt dat de groei van de EU een prioriteit zou moet zijn.

"Deze crisis laat de ernstige zwakheden van de Unie zien. Naast de trage reactie op de eurocrisis, was en is de grootste mislukking van de EU dat het niet genoeg doet om de economische groei en de werkgelegenheid te bevorderen" aldus Cavaco.

Hij herinnerde EP-leden eraan dat Portugal belangrijke inspanningen heeft gemaakt, maar hij benadrukte ook de dramatische werkloosheidscijfers in zijn land: 17,7% totale werkloosheid en 42% jeugdwerkloosheid.

Over het Europees Meerjarig Financieel Kader

"Ik deel de frustratie van velen in dit Parlement voor het gebrek aan ambitie van de Europese Raad. Niettemin, in de huidige omstandigheden zal mijn advies zijn om te werken in de richting van een spoedig akkoord in de onderhandelingen" zei hij.

EP i-Voorzitter Martin Schulz i bedankte Cavaco voor zijn solidariteit tegenover het EP met betrekking tot de onderhandelingen van de EU-begroting.

REF. : 20130610STO11405