Spoeddebat Europees Parlement over Amerikaanse PRISM-programma

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 11 juni 2013, 21:36.

In het spoeddebat op dinsdagochtend bekritiseerden de leden het geheime Amerikaans PRISM-programma om gebruikersgegevens te verzamelen en zij zetten vraagtekens bij de gevolgen voor de privacy, gegevensbescherming en de samenwerking met de VS op het gebied van veiligheid. De meeste sprekers waren sterk tegen het programma en veroordeelden het feit dat de VS zich alleen op niet-Amerikanen richt maar benadrukten de waarde voor de EU van samenwerking op het gebied van veiligheid met de VS.

Namens de Europese Commissie i zei Tonio Borg i, Commissaris voor Gezondheid en Consumentenbeleid: "Programma's zoals PRISM en de wetten, op grond waarvan dergelijke programma's potentieel worden goedgekeurd, brengen het fundamentele recht op privacy en gegevensbescherming van de EU-burgers in gevaar." De Commissie zal de kwestie op de EU-VS bijeenkomt deze vrijdag in Dublin bespreken. Borg voegde daaraan toe dat in een democratie, wetshandhavingsinstanties zich aan de regels moeten houden.

"Mijn gegevens zijn van mij, dat is een van de fundamenten van het Europees denken over de bescherming van gegevens", zeiManfred Weber i,ondervoorzitter van deEuropese Volkspartij-fractie. "Het is volstrekt onaanvaardbaar dat de VS verschillende regels hanteert voor Amerikaanse burgers en burgers uit andere landen." Hij voegde daaraan toe: "De Amerikaanse benadering is niet onze aanpak, maar we werken wel samen als partners".

Namens de Socialisten en Democraten i, sprak Claude Moraes i van: "een belangrijke schending van vertrouwen, wat niet overeenkomt met EU-wetgeving inzake gegevensbescherming", maar hij waarschuwde ook dat: "de vitale balans tussen veiligheid en de noodzaak om gegevens te beschermen, moet worden gewaarborgd." Het Britse EP-lid voegde daar aan toe: "Het vertrouwen is duidelijk geschonden. We moeten ervoor zorgen dat de Amerikaanse overheid de gegevens van EU-burgers verwerkt volgens onze normen."

"Wij doen de EU-burgers tekort en daarvoor moeten wij ons schamen," zeiSophie In 't Veld i, een Nederlands lid van de Alliantie van Liberalen en Democraten. Ze bekritiseerde de Europese Commissie en de "dubbelspraak" van de lidstaten. "Obama zei tegen zijn burgers: 'Maak je geen zorgen, we bespioneren niet onze eigen burgers, we bespioneren alleen buitenlanders. Maar dat zijn wij!" Ze voegde eraan toe: "Wat voor soort speciale relatie is dat?"

"Dit gaat niet alleen om de bescherming van gegevens, dit gaat over de democratie en de rechtsstaat, die niet in overeenstemming kan zijn met massabespionering van burgers over de hele wereld", zei Jan Philipp Albrecht i, Duits lid van de Groenen, die verantwoordelijk is voor het loodsen van nieuwe wetgeving inzake gegevensbescherming door het Parlement. "Ik wil graag een akkoord met de VS, maar dan hebben we ook wetswijzigingen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan nodig" aldus Albrecht.

Timothy Kirkhope i, Brits lid van de Europese Conservatieven en Hervormers, stelde: "De bedrijven die al genoemd en bestraft zijn hebben tot noch toe ontkent dat ze buiten de wet handelden... maar toch beoordelen wij ze, en sommige van jullie uiten al anti-Amerikaanse of anti-Commissie retoriek."

Jaroslav Paška, Slowaaks lid van van partij Europa van Vrijheid en Democratie, zei: "We moeten dezelfde sancties tegen deze bedrijven toepassen, die we op andere bedrijven toepassen die onze wetten overtreden. Het paranoïde gedrag van onze Amerikaanse partners is treurig."

Marie-Christine Vergiat i, Frans lid van de Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noors Groen Links zei dat de belangrijkste zorg is "dat de EU-burgers niet dezelfde rechten hebben als burgers van de VS" en riep de EU-onderhandelaars met de VS op om ervoor te zorgen dat de Amerikaanse autoriteiten het recht op privacy van de Europeanen respecteren.

REF. : 20130611STO11522