Douane krijgt betere instrumenten om intellectuele eigendomsrechten te handhaven

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 10 juni 2013, 15:14.

Namaak en piraterij kost Europese bedrijven zo'n €250 miljard per jaar en sommige van deze producten vormen een risico voor de gezondheid en veiligheid. Een manier om de EU-markten en consumenten te beschermen is om te voorkomen dat dergelijke goederen de EU binnenkomen. Maandag 10 juni zullen EP-leden nieuwe regels bespreken om douaneautoriteiten te helpen bij de handhaving van intellectuele eigendomsrechten, voorafgaand aan de stemming over het voorstel de volgende dag.

De nieuwe verordening stelt duidelijke regels over de vernietiging van illegale en gevaarlijke producten die de EU binnenkomen maar verandert niet de regels inzake de bescherming van intellectuele eigendom en heeft geen betrekking op niet-commerciële goederen meegenomen door mensen die reizen.

De Duitse liberaal Jürgen Creutzmann, die verantwoordelijk is voor het loodsen van de nieuwe regels door het Parlement, zei: "Douane-ambtenaren zijn in een bijzonder goede positie om nepproducten in beslag te nemen en te vernietigen, voordat ze kunnen worden verspreid binnen de EU. Dankzij deze regeling kan de douane haar werk sneller en effectiever doen."

Vernietiging van namaakgoederen

Een vereenvoudigde procedure zal leiden tot de vernietiging van nagemaakte en door piraterij verkregen goederen, zonder een gerechtelijk bevel maar op voorwaarde dat de auteursrechthebbende instemt en de importeur geen bezwaar maakt.

Mensen die worden betrapt op het ontvangen van kleine hoeveelheden nagemaakte goederen (minder dan twee kilo) per post, wordt 10 dagen gegeven om in te stemmen met de vernietiging zonder te hoeven betalen voor de opslag en vernietiging.

Medicijnen in doorvoer

In het EP-verslag wordt bezorgdheid geuit over het feit dat de legitieme handel in generieke geneesmiddelen tussen niet EU- landen zou kunnen worden belemmerd. Daarom is er afgesproken dat medicijnen alleen in beslag kunnen worden genomen of kunnen worden vertraagd als het zeer waarschijnlijk is dat ze zullen eindigen op de EU-markt

REF. : 20130603STO11024