Deze week in het Europees Parlement: asielbeleid, grenscontroles, situatie Turkije

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 10 juni 2013, 13:54.

Deze week komen de EP-leden i bijeen in Straatsburg, waar de plenaire zitting van het parlement begint op 10 juni. Er zal gestemd worden over de vaststelling van gemeenschappelijke procedures voor de behandeling van asielaanvragen. EP-leden zullen ook praten over de situatie in Turkije en discussiëren over de prioriteiten van de komende bijeenkomst van de Europese Raad die zal zich richten op de uitdagingen van de eurozone i en de jeugdwerkloosheid.

asielwetgeving.

Onderwerpen die aan het licht komen zijn onder andere: gemeenschappelijke procedures, deadlines voor de behandeling van asielaanvragen en lastenverdeling. De stemming zal plaatsvinden op woensdag.

Woensdag vindt er een debat met Ashton plaats over Turkije. Er zal donderdag gestemd worden over een resolutie over Turkije in het licht van de laatste ontwikkelingen en de protesten.

In het debat naar in aanloop naar de EU-Top i zullen de leden zich richten op de aanbevelingen van het economisch beleid van de Commissie, zij zullen ook praten over maatregelen om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Het debat zal op woensdag plaatsvinden.

Dinsdag zal het EP i debatteren over de begroting van het Europese fonds voor de meest behoeftigen die volgens EP-leden 3,5 miljard euro moet blijven voor de periode 2014-2020. De stemming is op woensdag.

Dinsdag discussiëren EP-leden over grenscontroles. Zij zullen woensdag onder andere stemmen over het toestaan van Schengen-inspecteurs om onaangekondigde bezoeken uit te voeren om te voorkomen dat de nationale autoriteiten illegale controles houden aan de binnengrenzen.

Ook zal het EP dinsdag naar verwachting nieuwe regels aannemen die de marketing van babymelk zal beperken om ervoor te zorgen dat borstvoeding niet ontmoedigd wordt.

Dinsdag zullen EP-leden discussiëren over de vraag of energie, olie, gas, mineraal en houtkapbedrijven inzage moeten geven over betalingen aan regeringen. De stemming hierover zal woensdag plaatsvinden.

Woensdag zullen de EP-leden stemmen over de vraag of de Kroaat Neven Mimica i geschikt is als nieuwe Commissaris consumentenbescherming.

Verder zal de Sloveense president Borut Pahor i dinsdag het EP toespreken en de Portugese president Anibal Cavaco Silva zal op woensdag de leden toespreken.

REF. : 20130607STO11359