Franse Europarlementariër over pandemieën: We zullen in staat zijn sneller te vaccineren in noodsituaties
Op 29 mei overleed een 65-jarige Fransman aan het nieuwe coronavirus na besmet te zijn geraakt op een reis naar Dubai. Vliegtuigen en treinen hebben het makkelijker gemaakt voor virussen om zich snel te verspreiden. Hoe moet Europa zich hiertegen beschermen? EP-leden i stemmen woensdag 12 juni over een verslag van Gilles Pargneaux i, Frans lid van de Socialisen & Democraten, over een Commissievoorstel om de EU-reactie te verbeteren. We vroegen Pargneaux hoe de nieuwe aanpak verschil kan maken.
Een Franse burger stierf aan het coronavirus op 29 mei. Moeten we ons zorgen maken over een nieuwe pandemie? Hoe zou de door u voorgestelde vernieuwde aanpak een verschil kunnen maken in een situatie als deze?
Op lange termijn zou het nieuwe coronavirus kunnen leiden tot een echte pandemie omdat het zo eenvoudig muteert.
Als het nieuwe verslag wordt aangenomen zou de beslissing ons permitteren om eventuele ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de volksgezondheid aan te pakken en een betere risicobeoordeling uit te voeren. Het besluit zou een betere coördinatie op Europees niveau verzekeren doordat de gezondheidsveiligheidscommissie over een stevigere wettelijke basis beschikken
Hoe zorgen we ervoor dat er voldoende medicijnen beschikbaar zijn als er een nieuwe pandemie in Europa uitbreekt?
De grootste prestatie van deze beslissing zal ongetwijfeld de oprichting van een wettelijke basis voor de coördinatie van de aankopen van vaccins en medicijnen in Europa zijn.
Dankzij deze beslissing zal de toegang tot vaccins en medicijnen eerlijker zijn omdat ze beschikbaar zullen zijn voor een correctere prijs. Dit is een stap in de goede richting, met name voor kleinere lidstaten die zich het niet kunnen veroorloven om de absurde prijzen, die in de afgelopen pandemieën gevraagd werden, te betalen.
De EU zal in staat zijn om de productie van vaccins zelf op zich te nemen, wat op den duur zal leiden tot snellere vaccinaties in urgente situaties.
Waarom raad je het aan om bedreigingen als gevolg van ioniserende straling eraan toe te voegen? Denk je dat er een aanzienlijk risico op een nucleaire ramp is zoals die in Fukushima?
In tegenstelling tot het oorspronkelijke voorstel, geloof ik dat de ernstige grensoverschrijdende gezondheidsricico's als gevolg van ioniserende straling, deel uit moeten maken van de globale aanpak, aanbevolen door het huidige voorstel. Het kernongeval in Fukushima van maart 2011 herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om snel te kunnen reageren op dergelijke gezondheidsbedreigingen.
REF. : 20130603STO11025