Aandacht voor culturele verscheidenheid belangrijk voor veiligheid en gezondheid op werk
Inspelen op culturele verscheidenheid op de werkplek kan een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid en gezondheid op het werk, zo blijkt uit een nieuw verslag van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk i (EU-OSHA) dat deze maand is gepubliceerd.
Uit het verslag getiteld ‘Diverse cultures at work: ensuring safety and health through leadership and participation’ blijkt dat het ernstige gevolgen kan hebben wanneer organisaties zich onvoldoende bewust zijn van culturele verschillen, maar dat er ook kansen liggen voor organisaties om inclusiever te zijn en verscheidenheid op een positieve manier in te zetten, als bron van kennis, verandering en vernieuwing.
Christa Sedlatschek, directeur van EU-OSHA, benadrukt het belang van de toepassing van dergelijke technieken: "Een voorwaarde voor zakelijk succes zijn gezonde en gemotiveerde werknemers, vooral in tijden waarin de concurrentiedruk toeneemt. Werknemers met een migrantenachtergrond hebben te maken met specifieke uitdagingen op het gebied van taal en cultuur; dit komt ook tot uitdrukking in hogere ongevallencijfers en een hoger ziekteverzuim dan bij autochtone werknemers".
Aangezien migranten een steeds hoger percentage vertegenwoordigen van de Europese beroepsbevolking, neemt de culturele verscheidenheid op veel Europese werkplekken toe. Culturele verschillen kunnen leiden tot gebrekkige communicatie en misverstanden, en spanning en stress, een lagere arbeidssatisfactie en een hoger personeelsverloop tot gevolg hebben. Er kan sprake zijn van een verhoogd risico voor de veiligheid en gezondheid op het werk, ten dele doordat individuele percepties van veiligheid binnen een multicultureel team van werknemers uiteen kunnen lopen. Uit onderzoek is ook gebleken dat bij 70 tot 80% van alle ongevallen in de zeescheepvaart miscommunicatie als gevolg van culturele verschillen een rol speelde.
Een casestudy die in het verslag wordt behandeld, is het nieuwe initiatief van de Duitse autofabrikant BMW in München, dat gericht was op integratie van werknemers uit verschillende landen van herkomst. Bij dit initiatief werd leidinggevenden geleerd hoe zij beter konden omgaan met culturele verscheidenheid en werden ‘gezondheidsambassadeurs’ benoemd, dat wil zeggen werknemers - veelal zelf migrant - die getraind waren in gezondheidsbevordering en een belangrijke bemiddelende rol vervulden voor hun collega's. Dit bood een oplossing voor de kenmerkende taalbarrière en sociale belemmeringen voor migrerende werknemers, die vaak geen gebruik maken van gezondheidsbevorderende voorzieningen op het werk.
Het verslag beveelt organisaties aan een constructief veiligheidsklimaat te creëren voor iedereen in een divers personeelsbestand. Het past interculturele theorieën toe op de werkplek en laat zien hoe belangrijk leiderschap en werknemersparticipatie zijn voor de verbetering van de veiligheid en gezondheid op werkplekken die worden gekenmerkt door culturele verscheidenheid. In het verslag wordt leidinggevenden aanbevolen hun leiderschapsstijl aan te passen, taalbarrières weg te nemen, werknemers effectief te trainen in het oplossen van interculturele problemen en een inclusieve werkomgeving te bevorderen.
Het verslag zal, in aanvulling op 'Samen sterk voor preventie', de campagne van EU-OSHA voor een gezonde werkplek, een belangrijk middel zijn ter verbetering van de resultaten op het gebied van veiligheid en gezondheid in organisaties die worden gekenmerkt door culturele verscheidenheid. In lijn met het samenwerkingskarakter van de campagne wordt benadrukt dat er bij de aanpak van veiligheid en gezondheid in werkomgevingen die worden gekenmerkt door culturele verscheidenheid, ruimte moet zijn voor uiteenlopende meningen.