EP: regeringen moeten optreden tegen belastingontduiking
Geen woorden maar concrete actie is dringend nodig om belastingfraude te bestrijden en om een complete vernieuwing van de energie-infrastructuur binnen de EU door te voeren zeiden vertegenwoordigers van de fracties tijdens het debat van dinsdag 21 mei. Zij spraken zich uit voorafgaand aan de Europese Raad i die woensdag plaatsvond, maar veel groepsleiders bleven sceptisch over hoe toegewijd de EU-leiders i zijn om de belastingontduiking en de energievraagstukken aan te pakken.
Oproep tot actie
Verschillende leiders riepen lidstaten op om met concrete maatregelen te komen. Guy Verhofstadt i, voorzitter van de liberale ALDE-fractie, was vernietigend over wat de top van morgen zou kunnen bereiken. "Het zou beter zijn om een bijeenkomst met alle ministers van financiën te organiseren zodat er echt actie ondernomen kan worden in plaats van alleen conclusies te trekken" zei hij.
Citaat
"Ik wil mijn geld terug van de belastingsparadijzen". Hannes Swoboda
Hannes Swoboda, fractievoorzitter van de Socialisten & Democraten, daagde regeringen uit om de moed te laten zien die nodig is om belastingontduiking en belastingsparadijzen aan te pakken. en zei:"Ik wil mijn geld terug van de belastingsparadijzen".
Maatregelen die nodig zijn
De politieke partijen maakten concrete suggesties voor wat er nodig was. Fractievoorzitter van de Europese Volkspartij i, Joseph Daul i, zei dat het "gewoonweg logisch" was dat landen informatie met elkaar uitwisselden over belastingontduiking. Ook vroeg hij om solide investeringen in de energie-infrastructuur, met name door middel van een sterke EU-begroting. Daniel Cohn-Bendit i, medevoorzitter van De Groenen, zei dat het cruciaal was dat bedrijven belasting moeten betalen in het land waar de winst werd gemaakt in plaats van de mogelijkheid om deze over te dragen naar het land met de laagste fiscale tarieven. Jürgen Klute i, lid van Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links i vroeg zowel om gaten in de wet te dichten als om het opstellen van een zwarte lijst van landen die weigeren om informatie over belastingen uit te wisselen.
Eenvoudigere belastingen
De Europese conservatieven en hervormers (ECH) en Europa van vrijheid en democratie (EVD) pleitten echter voor een andere aanpak. Martin Callanan, leider van de ECH, zei dat het antwoord lag in het "simpeler maken van belastingcodes en het naar beneden halen van de belastingtarieven". Nigel Farage i, vicevoorzitter van de EVD, beaamde dat en stelde dat het simpeler maken van belastingssystemen en het naar beneden halen van de belastingstarieven belastingparadijzen minder gewild zou maken.
REF. : 20130520STO08586