Verantwoording Nederland over besteding EU-subsidies in orde maar erg summier

donderdag 16 mei 2013

DEN HAAG (PDC i) - De 'Nationale verklaring 2013' over de besteding van Europese gelden door Nederland is in orde. Dat stelt de Algemene Rekenkamer i. De rekenkamer vindt wel dat de regering meer informatie zou kunnen geven.

Uitgaven

De Nationale verklaring gaat over het beheer en de besteding van 1.276 miljoen euro, gedaan in het kader van een aantal subsidieprogramma's i lopend van begin 2009 tot eind 2012. De rekenkamer waarschuwt de regering voor onderuitputting: gelden die niet op tijd worden besteed zouden moeten terug worden betaald aan de EU. Nederland loopt hierdoor het risico tientallen miljoenen mis te lopen.

Verbeteringen mogelijk

Nederland geeft jaarlijks een verklaring over de bestedingen van Europees geld af, net als enkele andere landen. Nederland wil graag dat alle EU-lidstaten i dit gaan doen om zo de controle op de uitgaven te versterken.

De rekenkamer vindt de Nationale verklaring onvolledig. Er ontbreekt informatie over de doelmatigheid van EU-subsidies. Ook de afdracht van Nederland aan de EU zou erin moeten worden opgenomen.

Bron: Algemene Rekenkamer