Waarborgen voor eerlijke en transparante energiemarkt

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 15 mei 2013.

15 mei 2013, wetsvoorstel - Er komen betere waarborgen voor een transparante en eerlijke Europese groothandelsmarkt voor gas en elektriciteit. Minister Kamp i (Economische Zaken) krijgt steun voor het wetsvoorstel dat dit regelt.

Voor het goed functioneren van de Europese energiemarkt is het belangrijk dat iedereen erop kan vertrouwen dat de markt eerlijk en transparant is. Marktmisbruik heeft grote gevolgen voor consumenten, zegt Leegte i (VVD). Alle woordvoerders zijn dan ook blij dat er, net als voor de financiële markten, strengere wetgeving komt om misbruik van voorkennis en marktmanipulatie te voorkomen. De minister verwacht dat strafbaarstelling en toezicht een sterke preventieve werking zullen hebben.

Europese richtlijn moet zorgen voor gelijk speelveld

De Europese afspraken om te komen tot een transparante en eerlijke groothandelsmarkt voor energie zijn vastgelegd in een richtlijn. Die verplicht EU-lidstaten om hun wetten aan te passen, zodat er een gelijk speelveld ontstaat. Nederland moet daar geen "kop" met strengere regelgeving bovenop zetten, aldus Leegte en Mulder i (CDA). Iets wat volgens Kamp ook niet gebeurt. Jansen i (SP) is bang dat nationale toezichthouders overtredingen door de vingers zullen zien, om bedrijven te sparen die belangrijk zijn voor de eigen economie.

Verschillende toezichthouders werken samen

Europees Agentschap voor de samenwerking tussen energieregulators (ACER). Autoriteit Consument & Markt (ACM). Autoriteit Financiële Markten i (AFM). PvdA'er Jan Vos i vraagt hoe de betrokken organisaties het toezicht op de energiemarkt op elkaar afstemmen. Wat gebeurt er bij een verschil van inzicht?, vraagt Leegte. De minister verzekert dat er nu al overleg plaatsvindt om samenwerking in de toekomst soepel te laten verlopen. Het pleidooi van Jansen om de ACM extra geld te geven voor effectief toezicht steunt Kamp niet, want de overheid moet bezuinigen.

De Kamer stemt op 21 mei over het wetsvoorstel en de ingediende motie.