EU-LISA: Een nieuw Europees agentschap voor binnenlandse IT-systemen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 2 mei 2013.

Door de meerderheid van de EU burgers wordt het vrije verkeer van goederen, personen en diensten binnen de EU als zeer positief beschouwd. Om dit vrije verkeer op een goede manier uit te voeren, heeft de EU IT-systemen ontwikkeld die de informatiestromen tussen lidstaten vereenvoudigen. Deze systemen zullen beheerd worden door een nieuw EU agentschap: EU-LISA.

De EU heeft deze grootschalige IT -systemen ontwikkeld zodat nationale grenswachten, politie, douane en gerechtelijke autoriteiten de mogelijkheid hebben om informatie uit hun database uit te wisselen en te vergelijken (zoals asielaanvragen, biomedische gegevens of visagegevens). Deze systemen dienen 7 dagen per week 24 uur per dag toegankelijk te zijn."We hebben eindelijk een gemeenschappelijk instrument en de zekerheid dat de gegevens worden beheerd in het belang van Europa", vertelde de leider van de EP-delegatie die eind april EU-LISA bezocht, de Portugese christendemocraat Carlos Coelho i.

Het agentschap is van start gegaan op 1 december 2012. Het hoofdkantoor bevindt zich in Tallinn, Estland. Het parlement pleitte er al sinds 2001 voor dat deze IT -systemen uitgevoerd zouden moeten worden op EU-niveau en niet op intergouvernementeel niveau (op verzoek van andere lidstaten werd het Schengen informatie systeem, het SIS I, vooralsnog beheerd door Frankrijk).

Verantwoordelijkheden

EU-Lisa zal voor een permanent beheer van drie IT -systemen zorgen op het gebied van binnenlandse zaken: het Schengen informatie systeem (SIS II), asielbeleid (EURODAC) en het visa informatie systeem (VIS).

Na het bezoek benadrukte Coelho dat het werven van de beste professionals in Europa, het onderhouden van een sterke relatie met de andere lidstaten en een goede communicatiecampagne om de EU-burgers te informeren over de tweede generatie van het Schengen Informatie Systeem van groot belang zijn.

REF. : 20130426STO07652