Nederland gaat asielwetgeving meer in overeenstemming brengen met Europese beleid

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op maandag 15 april 2013.

15 april 2013, wetsvoorstel - Het Nederlandse asielbeleid wordt meer in overeenstemming gebracht met Europese richtlijnen en verdragen. Het wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven i (Justitie) daartoe kan rekenen op steun in de Kamer.

Verkorting van doorlooptijden en tegengaan van stapelen van procedures. Dat wordt volgens Teeven bereikt als het Nederlandse asielbeleid meer aansluit op Europese wetgeving en rechterlijke uitspraken. Het gaat volgens hem "nadrukkelijk niet" om het beperken van de mogelijkheden voor mensen om bescherming te krijgen in Nederland. Maar Voortman i (GroenLinks) en Schouw i (D66) zien wel degelijk een aanscherping van het beleid. SP-woordvoerder Gesthuizen i is bang dat de kortere asielprocedure leidt tot onzorgvuldigheid en veel procedures. In veel gevallen is een snelle beoordeling mogelijk, denkt Teeven, die erkent dat er soms fouten worden gemaakt.

Kamer pleit voor bescherming van getraumatiseerde vluchtelingen

Het eigen beleid van Nederland bij het bieden van bescherming aan getraumatiseerde vluchtelingen komt te vervallen. CDA-woordvoerder Van Hijum i vraagt of er voldoende aandacht voor deze groep blijft bestaan. Getuigen van een traumatische gebeurtenis krijgen niet langer vanzelfsprekend een vergunning, antwoordt Teeven, maar "het traumatabeleid blijft in grote mate overeind". Voortman ergert zich aan het voorstel, ook omdat het maar om een paar honderd gevallen per jaar gaat. Wij blijven bescherming bieden aan mensen die bij terugkeer iets te vrezen hebben, zegt Teeven.

Nareizende familieleden hoeven minder lang te wachten

De procedure voor nareizende familieleden van een asielzoeker wordt verkort. Voortman is daar blij mee, want "gezinshereniging bevordert de integratie". In de eerste plaats gaat het om het gezin zoals dat voor de vlucht bestond. Maij i (PvdA) en Schouw stellen voor om hereniging ook mogelijk te maken voor gezinnen die bijvoorbeeld in vluchtelingenkampen zijn gesticht. De angst van PVV'er Bontes i voor fraude en misbruik daarbij deelt de staatssecretaris niet. Of het echt om familieleden gaat, wordt met DNA-onderzoek getoetst.

Het verliezen van het verblijfsdocument kost geld

Als iemand zijn verblijfsdocument kwijtraakt, moet hij 250 euro betalen voor een nieuw document. Voortman vindt dat een "buitenproportioneel" bedrag, maar Azmani i (VVD) wijst erop dat leges kostendekkend moeten zijn. Het doel van de leges is het voorkomen van fraude en misbruik, zegt Teeven. Bovendien vindt hij dat vluchtelingen zorgvuldig met het document moeten omgaan.

De Kamer stemt op 23 april over het wetsvoorstel en de moties die bij dit debat zijn ingediend.