EP deze week: hervorming bankwezen, CO2-emissiehandel, ECB, Cyprus en Hongarije

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 15 april 2013, 12:04.

De leden stemmen deze week over een voorstel voor een plafond voor bankiersbonussen en over het mandaat van de Europese Centrale Bank i. Zij bespreken verder de grondwettelijke situatie in Hongarije en zullen de Commissie en het Ierse voorzitterschap van de Raad i vragen stellen over de reddingsactie voor Cyprus. Verder wordt er gestemd over het uitstellen van de CO2 i-emissiehandel.

De leden stemmen op dinsdag over een groot hervormingspakket voor het bankwezen om bankiersbonussen aan banden te leggen, kapitaalreserves te verhogen en het gemakkelijker te maken voor banken om te lenen aan kleine bedrijven. Een seminar voor journalisten over dit onderwerp wordt later die dag georganiseerd.

Op dinsdag bespreken de leden de activiteiten van de Europese Centrale Bank (ECB) met voorzitter Mario Draghi i, gevolgd door een stemming op woensdag over een ontwerpresolutie over het transparantere maken van de ECB. Op dinsdag wordt gesproken over het verlenen van financiële steun aan niet EU-landen.

De leden zullen op woensdag vragen stellen aan de Commissie en de Ierse minister van Europese zaken, Lucinda Creighton, over de reddingsoperatie van Cyprus. De grondwettelijke situatie in Hongarije wordt op dezelfde dag besproken in aanloop naar een controle door het Europees Parlement i of de recente wijzigingen in de Hongaarse grondwet het EU-recht i respecteren.

Op dinsdag heeft het EP heeft zijn laatste woord over het al of niet uitstellen van veilingen van CO2-emissierechten om de prijzen te verhogen en over de tijdelijke uitsluiting van intercontinentale vluchten van de EU-handel in emissierechten.

Op dinsdag is er een eindstemming over voorstellen om de concurrentie voor grondafhandelingsdiensten op de grote luchthavens in de EU te verhogen.

De Finse premier Jyrki Katainen i treedt op dinsdag in debat met fractieleiders over de toekomst van de Europese Unie i. Op woensdag zal de Ierse president Michael Higgins de leden toespreken.

Op dinsdag zullen de leden ook stemmen over de kwijting van de begrotingen over 2011 van de verschillende EU-instellingen i en agentschappen. De EU-begroting 2013 wordt op maandag besproken in de begrotingscommissie met Commissaris Lewandowski.

De commissie constitutionele zaken houdt op maandag een buitengewone vergadering om te stemmen over de data van de Europese verkiezingen van 2014.

REF. : 20130415STO07306