Nederland gaat meer betalen aan Benelux
4 april 2013, wetsvoorstel - Een verhoging van de Nederlandse bijdrage aan de Benelux is voor een Kamermeerderheid acceptabel, want dat doet recht aan het verschil in grootte tussen de landen. Desalniettemin staat voor veel fracties de Beneluxorganisatie ter discussie.
Sinds 1964 is de verdeelsleutel voor de bijdragen van Nederland, België en Luxemburg aan de Benelux niet meer aangepast. Nu wordt voorgesteld om Nederland meer te laten betalen. Naast dit voorstel komt ook een Beneluxevaluatie door de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB) ter sprake. Volgens verschillende fracties blijkt daaruit dat het beter is om de Benelux op te heffen. Minister Timmermans i (Buitenlandse Zaken) benadrukt echter de meerwaarde van de Beneluxsamenwerking.
Hogere bijdrage is redelijk gezien grootte landen
Door dit wetsvoorstel gaat Nederland meer dan de helft van de Beneluxbegroting opbrengen. Zo wordt recht gedaan aan de verschillen tussen de drie landen. Dat is inderdaad logisch, zegt Omtzigt (CDA), want het bevolkingsaantal en het bnp van Nederland zijn harder gegroeid dan die van de andere landen. Ook VVD, PvdA en D66 gaan akkoord met de verhoging. Maar Van Bommel (SP i) en De Roon (PVV) weigeren mee te betalen aan de Benelux. Zij willen de hele organisatie afschaffen.
Evaluatie IOB reden tot opheffen Benelux?
"Opheffen die hap", zegt Van Bommel. De IOB-evaluatie bevestigt hem in zijn standpunt. Verheijen (VVD) steunt weliswaar de contributieverhoging, maar is eveneens kritisch. Hij ziet geen rol meer weggelegd voor het Beneluxparlement. D66-woordvoerder Sjoerdsma kan zich grotendeels vinden in de kritiek op de Benelux, maar wil ook realistisch zijn: vernieuwingen kunnen nu nog niet allemaal gerealiseerd zijn. Ook Servaes (PvdA) gaat het te snel: "We hebben al 60 jaar een relatie. Zo'n huwelijk kun je niet per sms opzeggen."
Timmermans benadrukt meerwaarde Benelux
De Benelux heeft een voorbeeldfunctie voor andere Europese landen i, vindt de minister. Daarnaast vinden de landen elkaar steeds vaker op politieke vraagstukken. Zo sta je sterker in Europa. Wat het Beneluxsecretariaat doet "is misschien niet zo vreselijk spannend", maar kan voor mensen in de grensstreek veel betekenen. Timmermans wil daarom de expertise van het secretariaat niet weggooien of verplaatsen. Voor grensarbeiders en voor de samenwerking tussen politie, justitie en hulpdiensten is de Benelux in zijn ogen uiterst relevant.
Over het wetsvoorstel en de moties wordt op 9 april gestemd.