Afweging natuur en economie op Noordzee

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 3 april 2013.

3 april 2013, wetsvoorstel - De natuurwetgeving moet tot 200 zeemijl langs de Noordzeekust gaan gelden. Maar blijft er met dit voorstel van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) nog voldoende ruimte voor economische activiteiten, zoals visserij?

Beroepsscheepvaart. Visserij. Recreatie. Gasboringen. Deze economische activiteiten komen volgens Litjens (VVD) in de knel als niet alleen de 12 mijlszone maar ook de exclusieve economische zone (EEZ) van 200 zeemijl langs de Noordzeekust onder de natuurbeschermingswetten gaat vallen. Maar Klaver (GroenLinks i) en Ouwehand (PvdD) zijn juist blij dat de Noordzeenatuur beter wordt beschermd.

Richtlijnen dwingen tot natuurbescherming

Europe regelgeving, zoals de Vogel- en Habitatrichtlijn, dwingt Nederland om de Noordzeenatuur te beschermen. Wat gebeurt er als Nederland dit niet doet?, vraagt Slob (ChristenUnie i). Nederland voldoet dan niet aan de verplichting om natuurgebieden aan te wijzen in de EEZ, antwoordt Dijksma. Jacobi (PvdA) verwacht dat er dan een inbreukprocedure zal volgen. Die kan leiden tot het opleggen van een boete.

Visserij valt niet onder natuurwetgeving

In het voorstel van de staatssecretaris wordt de visserij niet onder de natuurbescherming in de EEZ gebracht. De zeevisserij ontspringt de dans en kan haar gang gaan, constateert Ouwehand. Ook Van Gerven (SP i) vindt het onverstandig om de visserij niet onder de natuurwetgeving te laten vallen: overbevissing tast de visstand aan en bedreigt het ecosysteem. De visserijsector heeft zelf ook belang bij behoud van de visstand, benadrukken Jacobi en Slob.

Europa gaat over beperken visserij

Gaat Nederland of Europa i over regels voor de visserij?, vraagt Hachchi (D66). De Europese Commissie i heeft bepaald dat beperking van de visserij valt onder het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB). Nederland kan dus geen natuurbeschermingsmaatregelen nemen die het GVB overrulen, legt Dijksma uit. Beperking van de visserij om de natuur te schermen moet dan ook op Europees niveau worden geregeld. Wijs pas natuurgebieden aan als er meer duidelijkheid is over het GVB, bepleit Geurts (CDA).

De Kamer sprak eerder op 13 juni 2012 over de bescherming van natuur op de Noordzee. Zij stemt op een later moment over het wetsvoorstel en de ingediende moties.