Europees burgerinitiatief: Initieer een verandering

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 1 april 2013, 7:00.

Het burgerinitiatief ging op 1 april 2012 van start. Sindsdien hebben mensen gewezen op zaken uiteenlopend van milieubescherming en het stoppen van dierproeven tot kosten voor gsm-gebruik. Het burgerinitiatief is opgericht om de directe in de EU te vergroten door de burgers in staat te stellen de Europese Commissie te vragen om op te treden. Vandaag bestaat het burgerinitiatief 1 jaar. Wij spraken met europarlementariërs Zita Gurmai en Alain Lamassoure om de balans op te maken.

Lamassoure: "Ik ben blij dat de meeste van de burgerinitiatieven die door de Commissie zijn geregistreerd, werden voorgesteld door gewone mensen in plaats van door maatschappelijke organisaties. Het toont aan dat het gevoel om tot een Europese publieke ruimte te horen, groeit.

Gurmai: "Het verzamelen van handtekeningen moet een stuk makkelijker worden, zowel voor de organisatoren als de burgers. Het is ook van belang op de lange termijn dat de lidstaten coördineren welke gegevens zij van burgers vragen om de geldigheid van de handtekeningen te controleren."

{}

Sommige van de 14 initiatieven die tot nu toe zijn geïntroduceerd, hebben betrekking op het dagelijkse leven, bijvoorbeeld het initiatief voor een maandelijks forfaitair tarief voor mobiele telefoons in Europa of het initiatief dat vraagt om een snelheidslimiet op 30km/u in stedelijke gebieden. Andere initiatieven reiken verder dan de grenzen van de EU, bijvoorbeeld de vraag om alle EU-maatregelen wat betreft klimaatverandering te stoppen totdat China, India en de VS een klimaatakkoord. hebben ondertekend.

REF. : 20130322STO06740