Nederland legt Europese richtlijn vast in wetgeving

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 27 maart 2013.

27 maart 2013, wetsvoorstel - De Kamer gaat akkoord met strengere regels tegen mensenhandel en een betere bescherming van de slachtoffers ervan. Minister Opstelten (Justitie) legt een Europese richtlijn daarover vast in Nederlandse wetgeving.

Stevig optreden tegen elke vorm van uitbuiting, zo verwoordt SGP'er Van der Staaij zijn steun. Krachtige maatregelen tegen mensenhandel, zowel gericht op prostitutie als op arbeidsuitbuiting, voegt Van der Steur (VVD) toe. Maar met alleen straffen komen wij er niet, zegt SP'er Gesthuizen, die pleit voor meer bijstand aan slachtoffers. Met Berndsen (D66) is zij enthousiast over de wettelijke vastlegging van de onafhankelijke positie van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel: Nederland vervult daarmee een voortrekkersrol in de Europese Unie.

Klanten

"Ik ben niet trots op de Nederlandse prostitutiepraktijk". Segers (ChristenUnie) vindt dat klanten van prostituees die duidelijk worden uitgebuit of mishandeld, strafbaar moeten worden gesteld. Hij wil daarvoor een initiatiefwetsvoorstel maken. Ook PvdA'er Hilkens vindt dat de bewustwording bij de klant moet worden vergroot. Berndsen ziet "een morele verantwoordelijkheid" bij de klant, maar voor strafrechtelijke vervolging ziet zij te veel problemen, bijvoorbeeld in de bewijslast. Is er ook aandacht voor de veiligheid van een klant die uitbuiting meldt?, vraagt CDA'er Oskam. De minister zegt het voorstel van de heer Segers "met veel belangstelling" af te wachten.

Uitstappen

Van der Staaij en Segers vragen aandacht voor uitstapprogramma's, waarmee prostituees worden geholpen om de prostitutiesector te verlaten. Deze programma's vallen sinds enige tijd onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Sneuvelen ze niet in gemeentelijke bezuinigingsrondes? Opstelten wil een overzicht maken van het resultaat van de overdracht van de programma's aan de gemeenten. Hij zal dat in het derde kwartaal van 2013 naar de Kamer sturen.

De Kamer stemt op 2 april over het wetsvoorstel en over de moties die bij dit debat zijn ingediend.