Bezoek eurocommissaris Andor aan SER

Met dank overgenomen van Sociaal-Economische Raad (SER) i, gepubliceerd op woensdag 20 maart 2013.

Creëren van werkgelegenheid 1e prioriteit Europese sociale agenda

Eurocommissaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Laszlo Andor i, heeft op 19 maart 2013 de SER bezocht voor een gesprek met sociale partners over het Europese sociale en werkgelegenheidsbeleid. Diverse vertegenwoordigers van vakcentrales en werkgeversorganisaties wisselden onder voorzitterschap van Wiebe Draijer i met hem van gedachten over de Europese sociale agenda.

Eurocommissaris Andor was verheugd met de gelegenheid de Nederlandse sociale partners te kunnen spreken tijdens zijn korte werkbezoek. Hij benadrukte het belang van de betrokkenheid van sociale partners op Europees en op landsniveau bij het oplossen van de grote uitdagingen op de huidige arbeidsmarkt. Een sterke sociale dialoog en instituten die die dialoog faciliteren zijn daarbij onontbeerlijk.

Tijdens de open gedachtewisseling staan de sprekers stil bij diverse arbeidsmarktvraagstukken die de Europese agenda domineren. Prioriteit ligt bij het creëren van meer banen om zo de werkloosheid in de Europese Unie i aan te pakken. Met name de grote werkloosheid onder jongeren baart de aanwezigen zorg. Andor benadrukte dat Nederland nog steeds tot de best presterende landen in de Europese Unie behoort met werkloosheidcijfers die ver onder het Europese gemiddelde liggen. Desalniettemin zijn deze cijfers voor Nederlandse begrippen bijzonder hoog en vragen ze om een effectief beleid.

De Eurocommissaris gaf aan dat het Europese beleid gericht is op het herstel van vertrouwen, creëren van werkgelegenheid, economische groei en cohesie binnen de gehele unie. Vervolgens ging hij kort in op de huidige problemen binnen de monetaire unie en onderstreepte hij het belang van stabiliteit binnen de Eurozone.