EP-debat voorafgaand aan Europese Raad: Stimuleren of bezuinigen en kritiek op Hongarije

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 13 maart 2013.

Extreem bezuinigen verlamt groei, maar ongebreideld investeren is ook niet de oplossing, zo stelden EP-leden i op woensdag tijdens een debat voorafgaand aan de Lenteraad van donderdag over de wijze waarop de EU uit de crisis kan komen. Verschillende fracties waren zeer kritisch over de constitutionele hervormingen in Hongarije en riepen de Raad i op dit op de agenda te zetten.

EPP-voorzitter Joseph Daul i (FR) vindt dat er moet worden geïnvesteerd in onderzoek, innovatie en banen, maar waarschuwde ook dat het naïef is te denken dat de Europese begroting "alles kan repareren". Hij verwelkomde de maatregelen die tot nu toe zijn genomen om te komen tot een betere coördinatie van economisch beleid, zoals het "six pack", het Europese semester en het "two pack" en omarmde ook de aanpak van de bankiersbonussen die er aan zit te komen.

Stephen Hughes i (S&D, UK), vindt dat Eurocommissaris Rehn i moet aftreden omdat zijn economische voorspellingen voortdurend de plank missloegen. Hughes verwijt de Commissie te veel optimisme, waardoor de gepropageerde bezuinigingsmaatregelen averechts uitpakken. "Het is hoog tijd dat de waarheid over de (on-)gezondheid van de Europese economie op tafel komt en de maatregelen daarop worden afgestemd", zo zei hij.

"We moeten niet gaan richting minder begrotingsdiscipline, maar we moeten op een paralel spoor werken aan solidariteit, groei, investeringen, eurobonds en een gezamenlijk schuldenfonds", zei de voorzitter van de Liberale fractie Guy Verhofstadt (B). "Griekenland en Spanje betalen 5 tot 6% rente op hun schulden, waardoor de helft van de besparingen direct verdwijnt in de zakken van de obligatiehouders, in de plaats van investeringen die de economie stimuleren." Hij riep ook Commissievoorzitter Barroso en het Ierse voorzitterschap op om de kwestie van de Hongaarse grondwet op de agenda te zetten.

De Britse conservatief Martin Callanan vindt dat de Europese meerjarenbegroting zoals de Europese Raad i die wenst, aangenomen moet worden "ook al is deze niet perfect". Op het gebied van economisch beleid bekritiseerde hij de collega's "die denken dat je door geld uit te geven uit de crisis kan komen". "De onderliggende problemen bestaan nog steeds en bezuinigen blijft bittere noodzaak", voegde hij eraan toe.

Daniel Cohn Bendit i (FR), leider van de Groenen waarschuwde dat te veel bezuinigingen "de economie verstikken en burgers richting armoede drijven". Over de meerjarenbegroting waarschuwde hij voor dreigende tekorten waardoor de Commissie aankomende herfst niet meer in staat zal zijn alle binnenkomende rekeningen te betalen. Ook hekelde hij de bezuinigingen op onderwijs en innovatie. Ook cohn Bendit vindt dat de Europese regeringsleiders de kwestie Hongarije tijdens de top aan bod moeten laten komen.

Nigel Farrage (EFD, UK) noemde de euro een "totale catastrofe" en vindt dat de tijd daar is om dat ook te erkennen. Vervolgens richtte hij zijn pijlen op Roemenie en Bulgarije voor wier burgers - wat hem betreft - de Engelse grenzen gesloten blijven.

Gabriele Zimmer i (DE) bekritiseerde namens verenigd links de meerjarenbegroting die volgens haar tot stand is gekomen op basis van 27 individuele onderhandelingen van lidstaten. "Hoe kan de jeugdwerkloosheid worden aangepakt als er amper geld voor is voorzien in de begroting?", vroeg ze zich af. Refererend naar Hongarije zei ze dat "wanneer burgers zich niet kunnen verweren tegen landen die uit de bocht vliegen, we de Unie uit elkaar zullen zien vallen".

REF. : 20130308IPR06317