Tweede Kamer en Europarlementariërs bespreken Staat van de Unie op 7 maart

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op vrijdag 1 maart 2013.

Op donderdag 7 maart a.s. houdt de Tweede Kamer het jaarlijkse debat over de Staat van de Europese Unie i. Het is in de Tweede Kamer hét hoofdlijnendebat over Europese samenwerking. Uitgangspunt voor het debat is de brief over de Staat van de Unie die de regering enkele weken geleden publiceerde. Deze gaat onder meer in op (het gebrek aan) democratische legitimiteit van de Unie en de mogelijkheden deze te versterken. In de brief komen ook de Nederlandse prioriteiten en inzet in Europa i op de verschillende beleidsterreinen aan de orde.

De Kamer voert het debat met minister-president Rutte i en minister Timmermans i van Buitenlandse Zaken.

Ook Nederlandse leden van het Europees Parlement i kunnen aan het debat deelnemen. De Europarlementariërs kunnen tijdens het debat een zitplaats innemen in de plenaire zaal op een van de zetels die zijn toegewezen aan hun partijgenoten in de Tweede Kamer. Wat betreft de volgorde van sprekers zullen de Kamerleden en de Europarlementariërs afwisselend, fractiegewijs, het woord krijgen. De grootte van de fracties bepaalt de volgorde van de sprekers.

Het is de leden van het Europees parlement niet toegestaan de leden van de Tweede Kamer, de leden van de regering of elkaar te interrumperen. Als het om een reactie op hun eigen inbreng gaat, kan de Voorzitter daarvan afwijken. Leden van het Europees parlement kunnen geen moties indienen en ook geen moties van Tweede Kamerleden mede ondertekenen. Voorlopig staat het begin van het debat gepland om 16.30 uur.