Steun voor resultaat Europese top

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op donderdag 28 februari 2013.

27 februari 2013, debat - Een Kamermeerderheid stemt in met de uitkomst van de Europese top van 7 en 8 februari 2013. Op die top is een akkoord bereikt over de Europese meerjarenbegroting voor 2014 tot 2020.

De Europese meerjarenbegroting is lager dan de vorige en de korting van één miljard op de Nederlandse afdracht wordt gehandhaafd. Verheijen (VVD), Servaes (PvdA) en Omtzigt (CDA) zijn blij dat het kabinet deze doelstellingen voor het onderhandelingsresultaat heeft gehaald. Maar is het resultaat wel zo positief?, vraagt SP i'er Van Bommel. Wat is de betalingspositie van andere lidstaten? Ook Segers (ChristenUnie i) wil meer informatie over het precieze resultaat. Met hoeveel is bijvoorbeeld het Nederlandse landbouwbudget gedaald?

De betalingspositie van de lidstaten verschilt vanwege de systematiek van jaar tot jaar, zegt minister Timmermans (Buitenlandse Zaken), en kan alleen aan het eind van een jaar worden vastgesteld. Maar de Nederlandse betalingspositie is volgens hem vergelijkbaar met die van landen met een vergelijkbare welvaart. Hij wijst erop dat Nederland na Luxemburg het welvarendste land van Europa is. Dat er minder Europees geld naar de landbouw gaat, is in lijn met het Nederlandse streven om "van oud naar nieuw beleid te gaan", aldus de minister.

Innovatie

Het Europese budget voor kennis en innovatie stijgt volgens Pechtold (D66) veel te weinig. Hij betreurt het dat een groot deel van het geld nog steeds naar landbouw en naar structuurfondsen gaat. Ook Klaver (GroenLinks i) mist een modernisering van het Europese beleid. De tevredenheid over het miljard afdrachtskorting noemt hij "kortzichtige politiek". Er zijn stappen gezet in een verschuiving van uitgaven naar innovatie en groeibevordering, vindt premier Rutte i, maar hij erkent dat het resultaat beter had gekund.

Toezicht

Omtzigt ergert zich eraan dat er weinig toezicht is op de Europese uitgaven. Met Verheijen betreurt hij het dat er geen verplichte lidstaatverklaringen komen waarin de Europese landen aangeven wat zij met het Europese geld hebben gedaan. "Ik heb mij er hard voor gemaakt, maar er is onvoldoende steun voor het idee", zegt Rutte. PVV'er Madlener constateert dat "Nederland in een diepe crisis zit, terwijl Europa doorgaat met feestvieren". Hij dient een motie van afkeuring in tegen de premier, die volgens hem in Europa te weinig heeft bereikt.

Hoge salarissen

Timmermans deelt de ergernis van Omtzigt en Madlener over de hoge salarissen van EU-ambtenaren. Hij verzekert de Kamer dat hij blijft pleiten voor versobering van die salarissen. Maar net als in Nederland wordt ook in de Europese Unie de hoogte van ambtenarensalarissen bepaald in onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers.

De Kamer stemt op 28 februari over de motie van afkeuring en op 5 maart over de overige moties die bij het debat zijn ingediend.