Commissarissen van de Koningin bezoeken België en de EU

Met dank overgenomen van Interprovinciaal Overleg (IPO), gepubliceerd op zondag 24 februari 2013.

Van woensdag 20 tot en met vrijdag 22 februari brachten de 12 Commissarissen van de Koningin een bezoek aan Brussel. Het bezoek, georganiseerd door het Huis van de Nederlandse Provincies, bestond onder meer uit een ontmoeting met de Belgische Koning Albert II.

Op donderdagochtend werden de Commissarissen door Koning Albert ontvangen. Het bezoek ging vooral over de grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en België, hierbij waren ook acht van de Belgische provinciegouverneurs aanwezig. De Koning had het met het gezelschap over grensoverschrijdende zaken in onder meer leefmilieu en veiligheidsbevoegdheden. De ontvangst vond plaats in het Kasteel van Laken, aan de rand van Brussel.

Ook spraken de commissarissen met de Nederlandse Permanent Vertegenwoordiger bij de Europese Unie, Pieter de Gooijer i over de uitkomsten van de Europese Raad van 7 en 8 februari van dit jaar. Ditzelfde onderwerp werd besproken met Luuk van Middelaar, medewerker van het Kabinet van Raadspresident Herman van Rompuy i.

Hiernaast behoorde een ontmoeting met de Nederlandse Ambassadeur Henne Schuwer en de Belgische provinciegouverneurs tot het programma. Tijdens deze bijeenkomst werd informatie uitgewisseld over de huidige en toekomstige positie van de provincies in België en Nederland. In België is een onderscheid te maken tussen de 5 provincies in Vlaanderen en de 5 provincies in Wallonië. Daarnaast kwam de in Nederland spelende ‘vijf landsdelen discussie’ aan de orde.

Tot slot hadden de Commissarissen op vrijdagmorgen een ontmoeting met de vice-president van de Europese Investeringsbank i (EIB) Pim van Ballekom over de investeringsmogelijkheden van de EIB in Nederlandse projecten voor onder andere het MKB.