EU-innovatiegeld richten op koppeling praktijk en onderzoek

Met dank overgenomen van LTO Nederland (LTO) i, gepubliceerd op woensdag 20 februari 2013.

LTO en provincies doen gezamenlijk beroep op premier Rutte

LTO Nederland en de gezamenlijke provincies (IPO) willen een vliegende start maken met een nieuw Europees programma met als doel innovatie en duurzaamheid op agrarische bedrijven te bevorderen. In een brief vragen ze premier Rutte om zich de komende jaren sterk te maken voor toegepaste innovatie op land- en tuinbouwbedrijven.

Het geld moet vooral daar terechtkomen waar het voor bedoeld is, namelijk primaire agrarische ondernemers die aan de weg timmeren om innovatie en duurzaamheid op hun bedrijven te versnellen. Het gaat vooral om de aansluiting tussen praktijk en onderzoek, waar het nieuwe ‘Europees innovatieprogramma voor landbouwproductiviteit en duurzaamheid’ voor is opgezet.

Om dat programma tot een succes te maken is onlangs in de Meerjarenbegroting van de Europese Unie i in totaal ongeveer 1,6 miljard euro uitgetrokken voor de komende zeven jaar. Dit geld dient dan ook aan innovatie in de praktijk te worden besteed, zo staat in de brief. Het programma kan bovendien een steun in de rug zijn voor het Nederlandse Topsectorenbeleid.

Het Europees innovatieprogramma is opgezet in het kader van de Europese Horizon2020-strategie. Meer en beter toegepaste vernieuwing in de Europese land- en tuinbouw moet leiden tot een sterkere internationale concurrentiepositie van agrarische bedrijven. In Europa is een speciale stuurgroep gevormd, die morgen (donderdag 21 februari) voor het eerst in Brussel bij elkaar komt. Deze staat onder leiding van een tweetal EU-Commissarissen: Mairé Geoghegan-Quinn i (Onderzoek) en Dacian Ciolos i (Landbouw).

LTO-voorzitter Albert Jan Maat i maakt als een van de vice-voorzitters van de Europese koepelorganisatie Copa-Cogeca deel uit van deze stuurgroep. De stuurgroep moet met een blauwdruk komen om innovatie en onderzoek in de landbouw te verbeteren en in een hogere versnelling te brengen.

In het verleden waren de Europese Innovatiefondsen (Kaderprogramma) vooral gericht op onderzoek en werd het geld vooral gegeven aan wetenschappelijke instituten, waarbij de aansluiting met de praktijk tekortschoot. Die verbinding en aansluiting met de praktijk moet volgens de provincies en LTO veel sterker en strakker, zodat agrarische bedrijven betere mogelijkheden krijgen om in de toekomst duurzaam en concurrerend te kunnen werken. Het nieuwe Europese Innovatieprogramma voor Landbouw is daar een veelbelovend middel voor.

woensdag 20 februari 2013

1.

Regio links