LTO: Nederlandse boeren leveren meer in dan Europese collega's

Met dank overgenomen van LTO Nederland (LTO) i, gepubliceerd op vrijdag 8 februari 2013.

LTO Nederland i betreurt het dat er geen hardere inzet van Nederland is gekozen om het budget voor de Nederlandse land- en tuinbouw overeind te houden. Nederland levert in het gesloten akkoord naar verhouding meer in dan Duitsland of Frankrijk ten behoeve van de Oost-Europese lidstaten, zegt LTO in een reactie op het vanmiddag gesloten akkoord over de Meerjarenbegroting van de EU voor de komende zeven jaar.

De 27 Europese regeringsleiders i bereikten op de EU-top in Brussel een akkoord over de hoogte van de EU-begroting voor de periode 2014-2020. Belangrijk onderdeel van deze meerjaren-begroting is het budget voor het uitvoeren van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Voor het behouden van de goede economische positie van Nederland is het GLB cruciaal aangezien de agro-sector goed is voor 60% van het handelsoverschot van Nederland.

Nederlandse boeren leveren door de afspraken meer in dan collega’s in omringende landen. Dat is nadelig voor onze concurrentiepositie. De toezegging in het akkoord dat het invullen van de verplichte ecologische aandachtsgebieden niet ten koste mag gaan van de agrarische productiecapaciteit juicht LTO wel toe. Overigens is het akkoord nog niet definitief: ook het voltallige Europese Parlement i moet er nog instemmen en mogelijk gebeurt dat in de tweede week van maart.

LTO constateert dat er door het akkoord voor de komende jaren duidelijkheid is voor de land- en tuinbouw. De economische crisis vraagt van een ieder, dus ook van Europa een houding van de tering naar de nering zetten en in dit licht bezien is LTO tevreden over het feit dat het budget voor het landbouwbeleid niet onevenredig wordt gekort.

De mogelijkheid voor lidstaten om tot 15% van het budget voor bedrijfstoeslagen over te hevelen van de eerste naar de tweede pijler, of omgekeerd, vindt LTO een slechte zaak, omdat dit leidt tot ongelijke concurrentie op de Europese landbouwmarkt. Dit percentage zou dan nog bovenop het forse verlies komen, dat veel individuele boeren al te wachten staat de komende zeven jaar als gevolg van de korting op het GLB en het Nederlandse aandeel. Om die reden roept LTO het kabinet op af te zien van deze korting en om ervoor te zorgen dat het geld voor plattelandsontwikkeling ook werkelijk bij boeren en tuinders terechtkomt.

LTO vindt het zeer spijtig dat het budget voor onderzoek en innovatie zwaar wordt gekort. Onderzoek en innovatie zijn medebepalend voor een sterke land- en tuinbouw op de langere termijn. Een verbinding met het Nederlandse topsectorenbeleid, waarbij de praktijk meer betrokken moet worden, biedt immers kansen voor de agro-sector in ons land om internationaal koploper te blijven.

vrijdag 08 februari 2013

1.

Regio links