Vergnaud: Europese beroepskaart betekent betere mobiliteit en meer veiligheid

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 24 januari 2013, 15:04.

Meer vertrouwen en veiligheid voor zowel professionals die bereid zijn te werken in een ander land als voor hun werkgevers en klanten. Dat is het doel van de bijgewerkte richtlijn over de erkenning van beroepskwalificaties die door de Franse sociaaldemocraten Bernadette Vergnaud, door het Parlement wordt geleid. Ze sprak met ons over de voordelen van deze nieuwe regels, kort nadat haar verslag door de interne marktcommissie werd goedgekeurd.

Waarom is het nodig de huidige richtlijn bij te werken?

De meeste beroepen ontwikkelen zich zo snel op het gebied van wetenschap en technologie, dat de richtlijn volledig is verouderd.

Het doel van deze modernisering is om een harmonisatie van opleidingen, competenties en methodes in de EU te bereiken, zodat het makkelijker en sneller wordt om beroepskwalificaties in een andere lidstaat te laten erkennen. Op dit moment zijn er slechts zeven beroepen van de 800 die een automatisch erkenning van hun kwalificaties genieten.

Het doel van deze richtlijn is het herstel van het vertrouwen van burgers, of ze professionals, klanten of patiënten zijn. Dit om hen te laten zien dat Europa zeer direct betrokken is bij hun dagelijks leven, maar ook dat Europa er is om hen te beschermen.

Hoe zullen Europeanen hier voordeel uit kunnen halen?

Het zal de mobiliteit bevorderen. Op dit moment zijn er veel jongeren uit Spanje, Griekenland of Portugal die niet per se willen migreren, maar ze zijn praktisch gedwongen om elders werk te zoeken. De regels van deze nieuwe richtlijn zal hen zekerheid bieden evenals degenen die met hun te maken krijgen, in het bijzonder in de gezondheidssector.

Wanneer mensen hun expertise elders benutten en delen zal dit hen helpen om werk te vinden, maar het zal ook de groei stimuleren.

Wat houdt de Europese beroepskaart die wordt voorgesteld, in?

Het is een geweldig hulpmiddel om de rechten van de professionals en hun klanten te versterken en zou moeten helpen om hen gerust te stellen. De beroepskaart zal ook meer mogelijkheden bieden om beroepskwalificaties erkend te krijgen en het proces te versnellen. Bovendien bevat het een waarschuwingsmechanisme voor het geval dat er een professioneel probleem bestaat. Momenteel is er geen enkel systeem dat de mogelijkheid biedt om op een efficiënte manier alle informatie over een reislustige professional te combineren.

NB: Het verslag staat gepland voor de stemming in de plenaire vergadering in mei.

REF. : 20130121STO05421