Europese Unie promoot ‘jeugdgarantieplan’ voor werkloze jongeren
De Europese Commissie heeft er bij de EU-landen op aangedrongen dat jongeren tot 25 jaar binnen 4 maanden na afronding van hun opleiding of nadat zij werkloos zijn geworden een passend aanbod moeten krijgen voor een baan, opleiding of stage. Dit 'jeugdgarantieplan' maakt deel uit van een pakket maatregelen bedoeld om de werkloosheid onder Europese jongeren terug te dringen.
Achtergrond
Werkloosheid is onder jongeren gemiddeld twee keer hoger dan de werkloosheid onder de rest van de werkende Europese bevolking. Meer dan één op de vijf Europese jongeren kan op dit moment geen werk vinden. Voor jongeren is het op die manier lastig om de arbeidsmarkt binnen te komen. Met name in Spanje, Italië en Griekenland is de werkloosheid hoog. Dit garantieplan voor jongeren van de Europese Commissie maakt deel uit van een pakket maatregelen van de Europese Raad om de werkgelegenheid voor jongeren te stimuleren. Deze jeugdgarantie is in Finland, Oostenrijk en Zweden een succes gebleken.
Doel
Het belangrijkste doel van de garantie is om de overgang van school naar werk soepeler te laten verlopen. Hiermee kan de werkloosheid onder jongeren worden verminderd. Om dit te bereiken moeten afspraken worden gemaakt met het onderwijssysteem, de aanbieders van scholing, arbeidsbureaus en jeugdverenigingen, zodat snel een interventie gedaan kan worden. In Finland kreeg 83,5% van de jonge werkzoekenden binnen drie maanden nadat zij zich in 2011 als werkzoekend hadden geregistreerd een succesvolle interventie. De Finse jeugdgarantie heeft geresulteerd in een afname van de jeugdwerkloosheid.
Jeugdwerkloosheid is op lange termijn buitengewoon kostbaar; de personen die het betreft lopen een verhoogd risico op langdurige werkloosheid en armoede. Jeugdgarantieplannen zijn daarom een belangrijke investering in de toekomst. De Europese Commissie is om die reden bereid om het Europese Sociale Fonds met een substantiële financiële bijdrage te steunen.
Kijk hier voor meer informatie.