Geldbeluste psychopaten

Met dank overgenomen van R.J.L. (Remi) Poppe i, gepubliceerd op donderdag 3 januari 2013, 1:07, column.

Veel regeringen, zoals de onze, laten hun oren hangen naar de financiële markten. Zijn ze rustig of onrustig? Staan de cijfertjes op de indexen van beurzen in het zwart of in het rood? Dat maakt het verschil tussen dramatisch bezuinigen en de bevolking het vel over de oren trekken, oplopende werkloosheid, een toenemend aantal faillissementen en gelijktijdig miljarden steun geven aan banken.

.

De Nederlandse journalist en antropoloog Joris Luyendijk deed een indrukwekkend onderzoek naar de bankierswereld in de Londense City. (Het brein van de bankier, Tegenlicht)

Op zijn ‘banking blog’ citeert hij een beursvloerhandelaar, Terri Duhon met 18 jaar ervaring op de financiële markt: 'Op de beursvloer gaat het zo snel en is de druk zo enorm, dat je extreem alert moet zijn. Er is gewoon geen tijd voor beleefdheid. Hoe minder woorden je nodig hebt, hoe beter. Dat is nu mijn persoonlijkheid geworden, maar ooit zat ik niet zo in elkaar, voordat ik de sector inging.' Ze vertelt verder over sommige bazen die erg veel kenmerken delen met psychopaten en hoe mensen door hen worden vernederd, gemanipuleerd en uitgespuugd. 'Als je weet hoe zakenbanken hun eigen mensen behandelen, ben je een stuk minder verbaasd over hoe ze de rest van de wereld behandelen.'

Dskundigen bevestigen in Tegenlicht dat er sprake is van psychopathische beursbazen. De Canadese psycholoog Robert Hare ontwikkelde de Psychopathy Checklist Revised (PCL-R). Deze checklist wordt wereldwijd gebruikt om psychopaten te herkennen. De symptomen van een psychopaat zijn onder andere welbespraaktheid en oppervlakkige charme, overdreven gevoel van eigenwaarde, op zoek naar prikkels en geneigd tot verveling, pathologisch liegen, sluw en manipulatief zijn, gebrek aan berouw of schuldgevoel, gebrekkige zelfbeheersing, onverantwoordelijk gedrag, geen verantwoordelijkheid nemen voor het eigen gedrag en criminele veelzijdigheid.

Nu is het niet zo dat deze checklist gebruikt wordt om geschikte psychopaten voor de beurshandel te vinden. Zoals Terri Duhon als zegt, dat is tijdens 18 jaar op de beurs handelen haar persoonlijkheid geworden. De arbeidsomstandigheden zijn dus verantwoordelijk voor de mentale misvorming van deze mensen tot psychopaten.

Als in een chemisch bedrijf dergelijke arbeidsomstandigheden zouden bestaan kan het nooit goed gaan met de veiligheidscultuur. De Arbeidsinspectie constateert dit overigens regelmatig en grijpt dan in. Het lijkt tijd om voor de beursvloer en de mensen die daar werken een arbeidsomstandighedenwet in te voeren. Een wet waarin de veiligheid voorop staat. Met een verbod op risico’s nemen zonder overleg en een verplichte tijd om na te kunnen denken. Een verbod op bonussen die het nemen van risico’s stimuleren, een verbod op hoge werkdruk en lange werktijden, en een verbod om langer dan pak weg twee jaar aaneen beurshandelaar te zijn. En natuurlijk een verplichte jaarlijkse geestelijke gezondheidstest volgens de PCL-R. En dit laatste zou ook wel eens heel nuttig kunnen zijn voor directies van woningcorporaties, ziekenhuizen en andere bestuurders van publieke instellingen.

Bevrijd de wereld van geldbeluste psychopaten.