Mensenrechten in Iran: EP bespreekt maatregelen
Jafar Panahi en Nasrin Satoudeh, de winnaars van de Sacharov-prijs voor Vrijheid van Denken 2012, zitten opgesloten in Iran omdat ze de strijd voor mensenrechten niet willen opgeven. Het zijn dus waardige winnaars, maar hun precaire situatie toont anderzijds aan dat het nog lang zal duren voor de Iranese burgers aanspraak kunnen maken op hun rechten. De subcommissie voor mensenrechten en de EP-delegatie voor Iran hielden op woensdag 28 november een hoorzitting over mogelijke maatregelen.
Ana Gomes, Portugees parlementariër en lid van de subcommissie voor mensenrechten zei: "het is een absoute schande dat deze mensenrechtenactivisten en advocaten opgesloten worden in Iranese gevangenissen."
Faraz Sanei, van Human Rights Watch, sprak over mogelijke maatregelen: "EU lidstaten moeten maatregelen ondernemen om de vrijheid van informatie te verzekeren, vooral op het internet. De EU moet daarvoor samenwerken met landen die goede betrekkingen hebben met Iran." Tenslotte raadde hij de EU aan om te bekijken hoe de Iranese burgers getroffen worden door de sancties tegen Iran.
Shirin Ebadi won in 2003 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar werk rond mensenrechten in Iran. Zij stelde voor om 'slimme sancties' toe te passen: "met slimme sancties houd je de Iranese burgers buiten schot terwijl de overheid verzwakt wordt." Volgens Ebadi moet Europa ook verhinderen dat Iran zijn satellieten gebruikt om propaganda te verspreiden. Ze was blij te zien dat de EU een zwarte lijst heeft samengesteld van Iranesen die Europa niet meer binnenmogen omdat ze mensenrechten hebben geschonden. Volgens Ebadi moet deze lijst uitgebreid worden.
Marietje Schaake i, Nederlands liberale parlementariër, lid van de delegatie voor betrekkingen met de VS en vervangend lid van de delegatie voor Iran, vroeg zich af in welke mate de invloed van de EU bepaald wordt door de sancties van de VS tegen Iran. "We moeten dit overleggen met de VS zodat de EU zijn rol kan vervullen als aanvullende en onafhankelijke speler. De sancties van de EU zijn tegen de Iranese autoriteiten gericht en we trachten er voor te zorgen dat de bevolking niet disproportioneel getroffen wordt. Er kan geen sprake zijn van collectieve bestraffing."
Dr. Ahmed Shaheed, speciaal rapporteur van de VN voor de mensenrechtensituatie in Iran, zei: "Iran wil geen negatieve publiciteit. Als er meer landen zouden focussen op deze kwestie dan zou er misschien iets positiefs kunnen gebeuren."
REF. : 20121122STO56231