Designerdrugs veranderen drugsmarkt in Europa

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 27 november 2012, 12:57.

Het toenemend aantal 'designerdrugs' verandert het patroon van het drugsgebruik in Europa. Hoewel het gebruik van cannabis en cocaïne stagneert, zijn nieuwe psychoactieve stoffen steeds populairder, vooral bij jongeren, volgens het laatste verslag van het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving i. De leden en deskundigen besproken op dinsdag de nieuwste drugstrends in Europa.

In de commissie burgerlijke vrijheden werd het jaarverslag van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving gepresenteerd. In het verslag wordt gesteld dat cannabis nog steeds de meest gebruikte drug is met naar schatting 23 miljoen gebruikers (in de leeftijd van 15 tot 64) in de EU vorig jaar, gevolgd door cocaïne met 4 miljoen gebruikers. Het gebruik van heroïne - de drug die de meeste dodelijke slachtoffers eist - is aan het afnemen.

Designer drugs

'Designer drugs' zijn in opkomst. Dit zijn niet-gereguleerde psychoactieve stoffen met vergelijkbare effecten als gecontroleerde drugs. Fabrikanten veranderen de chemische structuur om de controles te omzeilen. Ze zijn op grote schaal beschikbaar op het internet namen als 'badzout' en 'plantenvoeding'. Wolfgang Götz, directeur van het EWDD zei hierover: "De drugsmarkt is dynamisch, innovatief en adaptief. Slimme investeringen zijn nodig om het probleem te bestrijden."

"Nadruk op preventie"

Volgens het Italiaanse parlementslid Salvatore Iacoliono (Europese Volkspartij) moet drugsverslaving worden bekeken "in een bredere context van andere verslavingen om het probleem aan te pakken."

Onderdeel van de huidige drugsstrategie zijn risicoanalyse, het verminderen van vraag en aanbod en een systeem voor vroegtijdige waarschuwing voor nieuw gedetecteerde stoffen. Het Europees Waarnemingscentrum zegt dat vooral de uitwisseling van informatie goed werkt. Momenteel hebben overigens veel landen als gevolg van crisis moeite met het vinden van middelen om het drugsprobleem aan te pakken.

Birgit Sippel (Socialisten & Democraten): "We hebben niet noodzakelijkerwijs altijd behoefte aan nieuwe wetgeving, maar zouden ons bestaand beleid beter moeten coördineren. De nadruk zou moeten liggen op preventie."

Een nieuwe strategie

Er wordt aan een nieuwe EU-strategie (2013-2020) gewerkt waarbij de focus wederom ligt op het terugdringen van vraag en aanbod en daarnaast op verdere verbetering van de internationale samenwerking en onderzoek.

REF. : 20121122STO56227