Reacties politieke partijen over deal met Griekenland

dinsdag 27 november 2012
gewijzigd

CDA

Het CDA kan nog niet instemmen met de nieuwe afspraken die zijn gemaakt over de leningen aan Griekenland. Eerst moet minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem i in een brief aan de Kamer precies uitleggen wat er in Brussel is afgesproken en aantonen dat er nu werk wordt gemaakt van hervormingen in Griekenland en er ,,een geloofwaardige strategie is voor de toekomst''.

Dat zegt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum i. Hij vindt het belangrijk dat de Grieken uitstel en lucht wordt verleend, maar wil wel een verklaring voor de tegenslag aan Griekse kant.

Volgens Van Hijum moet Europa steeds kiezen tussen twee kwaden en is nu nog onvoldoende duidelijk over de deal. Er zijn alleen persverklaringen en ook het rapport van de trojka (ECB, IMF en Europese Commissie i) is er nog niet. ,,Het gaat er om wat de minst schadelijke keuze is voor Nederland en wat ons de mogelijkheid geeft om de druk op Griekenland maximaal te houden. Steun aan Griekenland is altijd voorwaardelijk.''

Het CDA heeft eerder het verlagen van de rentes op de Griekenland leningen - wat Nederland 70 miljoen euro per jaar kan kosten - niet uitgesloten, maar eis daarvoor is voor Van Hijum wel onder meer dat de Griekse elite zich niet langer kan onttrekken aan belastingheffing.

PvdA

De PvdA is tevreden over de afspraken die IMF en ECB met de ministers van Financiën van de eurolanden hebben gemaakt over Griekenland. Dat zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer i dinsdag in een reactie op de Griekse deal in Brussel.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is binnen de afspraken met de Kamer gebleven, zegt Nijboer. Hij noemt de afspraken over lagere rentes voor Griekenland ,,noodzakelijk''. Nederland loopt daardoor per jaar ongeveer 70 miljoen euro mis.

Belangrijk voor Nijboer is dat de rijke Grieken meer gaan meebetalen aan het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Om dat te bereiken wordt de belastingdienst hervormd.  Griekenland heeft volgens hem de afgelopen tijd al ,,enorme inspanningen'' geleverd bij hervormingen. ,,Maar de werkloosheid blijft enorm hoog, de economie is zo ver gekrompen dat de houdbaarheid van de schuld niet meer haalbaar bleek en daarom is nu een pakket afgesproken dat onze steun heeft onder strenge voorwaarden.''

PVV

Premier Mark Rutte i is ,,soft voor de Grieken, maar keihard voor Nederland''. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders i dinsdag.

"De Griekse deal kost ons 1 miljard euro'', reageert Wilders via Twitter op het akkoord dat over de Griekse schulden in Brussel is bereikt. "Niet Marx Rutte maar Markos Ruttos #daargaanweweer.''

SP

De SP i vreest dat ,,dit slechts het eerste miljard" is dat naar Griekenland gaat. Dat stelt Tweede Kamerlid Arnold Merkies i van deze partij dinsdag naar aanleiding van het akkoord dat over de Griekse schulden in Brussel is bereikt.

Jaarlijks kost het akkoord Nederland 70 miljoen euro, wat in totaal neerkomt op zo'n 900 miljoen. In de toekomst kan er nog flink wat geld meer bij moeten, denkt Merkies. ,,We lopen het risico dat er over een jaar of twee alsnog een schuldenherstructurering nodig is."

,,We moeten op de blaren zitten, omdat er niet op tijd is opgetreden", aldus de SP'er. ,,Dat is te verwijten aan de Europese regeringsleiders i en ons eigen kabinet." Hij vindt het akkoord geen echte oplossing en spreekt van een enorme trukendoos.

D66

Door het akkoord over Griekse schulden dat in Brussel is bereikt, breekt premier Mark Rutte opnieuw een belofte die hij in de verkiezingscampagne heeft gedaan. D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees i heeft dat dinsdag gezegd.

Rutte beloofde in de verkiezingscampagne alle werkenden 1000 euro, zei dat er niet gemorreld zou worden aan de hypotheekrenteaftrek en garandeerde dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan, aldus Koolmees. ,,Deze grote beloften blijken nu al niets waard. De VVD heeft tijdens de campagne de kiezers naar de mond gepraat en moet nu al deze grote woorden inslikken.''

Koolmees noemt het akkoord over Griekenland ,,een verstandig besluit'', hoewel het Nederland geld gaat kosten. ,,Als Griekenland failliet zou gaan, is dat duurder voor Nederland dan de steun die we nu verlenen.''