Tweede Kamer beoordeelt Europees voorstel milieueffectbeoordeling

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op vrijdag 23 november 2012.

De Tweede Kamer beoordeelt op dit moment een Europees voorstel voor uitbreiding van de wetgeving op het terrein van milieueffectbeoordeling. Milieueffectbeoordeling houdt in dat de overheid bij het verlenen van een vergunning aan een groot publiek of privaat project goed moet kijken naar de effecten van het project op het milieu. Toestemming voor het project hangt mede af van die effecten. De milieueffectbeoordeling is gebaseerd op Europese richtlijnen en vastgelegd in Nederlandse wetgeving.

Criteria

De Europese Commissie i heeft in oktober voorgesteld de criteria en procedures voor milieueffectbeoordeling gedetailleerder voor te schrijven aan Nederland en de andere EU lidstaten. Op die manier is er meer zicht op grensoverschrijdende effecten en is er minder verschil in de aanpak tussen de lidstaten.

Toetsing

De Tweede Kamer heeft het recht om de invloed van een Europees voorstel op de Nederlandse wet- en regelgeving te toetsen. De Kamer beslist dan of de bepalingen die de Europese Commissie voorstelt inderdaad het beste op Europees niveau kunnen worden geregeld. De Kamer kan namelijk ook vinden dat meer ruimte moet zijn voor nationale invulling. Deze afweging noemt men de subsidiariteitstoets.De toets is gebaseerd op een van de principes van EU-wetgeving, het subsidiariteitsbeginsel. Dit houdt in dat Europese wetgeving i zich moet concentreren op grensoverschrijdende problemen die de lidstaten niet zelf kunnen oplossen.

Gele kaart

De Tweede Kamer kan besluiten dat het EU-voorstel over milieueffectbeoordeling niet voldoet aan dit subsidiariteitsbeginsel. Het gevolg is dat de Kamer een brief stuurt naar de Europese Commissie met daarin haar negatieve oordeel.Wanneer een derde van de nationale parlementen in de EU een negatief oordeel aan de Europese Commissie stuurt, krijgt deze een zogenaamde “gele kaart”. De Europese Commissie moet dan haar voorstel heroverwegen.

De vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu stelt op 5 december 2012 vast of zij een negatief of positief oordeel geeft over de voorstellen van de Europese Commissie.