Standpunten Tweede Kamer betreffen inzet Rutte op Europese top

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 21 november 2012.

21 november 2012, debat - De EU-meerjarenbegroting en Griekenland. Dat zijn de belangrijkste onderwerpen op de eerste Europese top (22 en 23 november) van het kabinet-Rutte II. Met welke opdrachten stuurt de Kamer premier Rutte i en de ministers Dijsselbloem i (Financiën) en Timmermans i (Buitenlandse Zaken) naar Brussel?

"De onderhandelingen in Europa zijn complex". Als premier Rutte "met meel in de mond" praat, doet hij dat om de Nederlandse onderhandelingspositie niet te schaden. "Informeer de Kamer dan vertrouwelijk", reageert Pechtold (D66), die overigens blij is dat Rutte II pro-Europeser lijkt dan Rutte I. PVV'er Madlener i is minder blij met die nieuwe koers. Verheijen i (VVD) stelt dat Europese samenwerking belangrijk is voor de concurrentiekracht, maar dat "meer geld en meer politieke integratie" niet het antwoord is op problemen. De EU is niet slechts een kosten-batenanalyse, werpt Klaver (GroenLinks) tegen.

Begroting

De Europese Commissie i en het Europees Parlement i willen het EU-budget de komende jaren verhogen. Daar hebben niet alle fracties begrip voor. Als de lidstaten bezuinigen, moet Brussel dat ook doen, vindt Van Bommel (SP). Madlener en Segers i (ChristenUnie) noemen verschillende onderwerpen waarop volgens hen makkelijk kan worden bezuinigd: de hoge ambtenarensalarissen, het "verhuiscircus" tussen Brussel en Straatsburg en de agentschappen. Een sobere, moderne en rechtvaardige begroting is het doel van Servaes i (PvdA).

Landbouw

Een groot deel van de Europese begroting gaat naar landbouwsubsidies. Het is goed dat daarop wordt gekort, vinden de meeste woordvoerders. Vooral inkomenssteun aan boeren is niet meer van deze tijd, zegt Van Bommel i. Verschuif geld van landbouw naar innovatie, betogen Verheijen, Servaes, Pechtold i en Klaver. Dijkgraaf i (SGP) is juist niet enthousiast over bezuinigingen op landbouw, een sector die volgens hem veel economische potentie heeft. Rutte zet in op meer geld voor innovatie in de landbouw.

Nettobetaler

Nederland betaalt per inwoner netto relatief veel aan Europa. De korting van 1 miljard op de Nederlandse bijdrage moet daarom in ieder geval blijven, vinden Verheijen en Omtzigt i (CDA). Nederland mag best iets meer betalen, sluit Servaes zich daarbij aan, maar niet meer dan vergelijkbare landen. Madlener wil dat de korting minimaal 2 miljard wordt. "De PVV maakt alleen maar lawaai", reageert Pechtold. Hij vindt de opstelling van Madlener "pure symboliek". Kijk niet alleen naar wat Europa ons kost maar ook naar wat het oplevert, zegt Klaver i.

Griekenland

Hoe verlopen de onderhandelingen over Griekenland? De media berichten dat er geen overeenstemming is over de aanpak van de problemen daar en dat verontrust de Kamer. "Geen cent meer naar Griekenland", is de boodschap van Van Dijck i (PVV). Dijsselbloem benadrukt dat er nog niet voldoende informatie is; hij wacht nog op enkele rapporten. Er worden geen definitieve beslissingen genomen zonder dat met de Kamer is gesproken, herhaalt de minister.

De Kamer stemt op 21 november over de ingediende moties.