Jaarboek Parlementaire Geschiedenis in teken van Europa

woensdag 21 november 2012

DEN HAAG (PDC i) - Gisteren is de veertiende editie van het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis, met als thema 'De Verenigde Staten van Europa', gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Tweede Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg i. Het Jaarboek gaat in op het project van de Europese eenwording in historisch perspectief.

Voorafgaand aan de aanbieding lieten oud-secretaris Europese Zaken Dick Benschop i en voorzitter Meijer van College het Bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen i hun licht schijnen over 'Europa'.

Meijer concludeerde dat de politiek een voorbeeld kan nemen aan de wetenschap: in de wetenschap werken wetenschappers met een open houding naar elkaar en delen zij kennis en expertise. Benschop stond in zijn toespraak stil bij de economische crisis. Hij bepleitte een grotere interne markt door de uitbreiding van de Europese Unie met meer lidstaten en een goed werkende bankenunie. Hij is echter geen voorstander van een Europese federale unie.

In haar toespraak stond Kamervoorzitter Van Miltenburg stil bij de positie van nationale parlementen in de Europese besluitvorming. Zij stelde vast dat het Nederlands parlement vanaf het vroegste begin bovenop de Europese besluitvorming zit en ook, zeker na het Verdrag van Lissabon, goede instrumenten heeft om van invloed te zijn.