Begrotingsdiscipline en steun Griekenland ter sprake in debat over regeerakkoord

donderdag 15 november 2012

DEN HAAG (PDC i) - Het kabinet "gaat verder met de overdracht van bevoegdheden op het terrein van de begrotingsdiscipline" aldus minister-president Rutte i. Een sterke eurocommissaris i die toeziet op het inperken van de begrotingstekorten in de lidstaten blijft de inzet van Nederland. Ook blijft Nederland voor sterker Europees toezicht op de banken. Dit stelde Rutte tijdens dag twee van het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer i.

Rutte memoreerde dat de meeste partijen in de afgelopen jaren ook voor sterker Europees toezicht op de begrotingen waren. Het kabinet gaat kritisch kijken naar de taken die eerder naar de Europese Unie i zijn overgeheveld. Als taken toch beter op nationaal niveau geregeld kunnen worden dan zal Nederland pleiten om bevoegdheden van de EU naar de lidstaten over te dragen.

CDA-leider Van Haersma Buma i wees er in zijn betoog in de eerste dag van debat op dat Nederland mogelijk niet zal voldoen aan de Europese begrotingsregels. De bezuinigingen van het kabinet zorgen ervoor dat het begrotingstekort onder drie procent van het BBP komt. Het structurele begrotingstekort, waar de negatieve gevolgen van een recessie niet in worden meegenomen, zou volgens cijfers van het CPB i juist stijgen van 1,2 naar 1,4 procent van het BNP. Voor het structurele tekort geldt dat de lidstaten naar een begrotingsevenwicht moeten streven. Het ministerie van Financiën kon die cijfers niet bevestigen.

Griekenland

Het debat over Europa ging met name over de steun aan Griekenland. Rutte herhaalde dat Nederland de conclusies van het trojka, de onderhandelaars van IMF, Commissie en ECB, afwacht. En dat er niet wordt gesproken over kwijtschelden van Griekse schulden of extra noodsteun.

Volgens de oppositie strookt dit niet met de uitspraken van minister van financiën Dijsselbloem i die stelde de steun aan Griekenland geld zou kosten. Volgens Rutte was daar altijd al sprake van, wanneer het nodig zou zijn dat Nederland bijvoorbeeld lagere rentes op zijn leningen zou accepteren. Daar is nu geen sprake van.

Bron: Tweede Kamerdebat, 14 november, Het Financieele Dagblad 14 & 15 november 2012