Europarlementariërs bespreken crisis met Spaanse en Griekse ministers

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 12 november 2012, 15:14.

De inspanningen van de door schulden geteisterde landen Spanje en Griekenland om de begrotingstekorten in toom te houden en de crisis te overwinnen, staan deze week in de schijnwerpers als de parlementsleden Spaanse en Griekse ministers ontmoeten. De vergaderingen worden gehouden in het kader van de economische beleidscoördinatie op EU-niveau en hebben tot doel om voor meer transparantie te zorgen in de manier waarop landen van plan zijn om buitensporige onevenwichtigheden aan te pakken.

De commissie Economische zaken zal Luis De Guindos, de Spaanse minister van Economie en Concurrentiekracht, ontmoeten op maandag om 15:00 uur. De volgende dag zullen de Griekse minister van Financiën, Giannis Stournaras en de minister van werkgelegenheid, Ioannis Vrutsis hun opwachting maken in een gezamenlijke vergadering van de commissies Economische zaken en Werkgelegenheid vanaf 15:30 uur.

De twee vergaderingen vinden plaats in het kader van de economische dialoog, geïntroduceerd bij de wetgeving op het gebied van economische beleidscoördinatie, die het voor de leden mogelijk maakt nationale vertegenwoordigers uit landen die buitensporige tekorten moeten aanpakken, uit te nodigen voor een gedachtewisseling in het Europees Parlement i. De leden hebben al dergelijke ontmoetingen gehad met Hongaarse en Belgische ministers.

Een recente prognose van de Europese Commissie i voorspelt dat de Spaanse economie zowel dit als volgend jaar met 1,4% zal krimpen aangezien de bezuinigingen van invloed zijn op de groeivooruitzichten op korte termijn. Het Griekse parlement keurde afgelopen weekend een sobere begroting voor 2013 goed - ondanks de protesten op straat - in een poging om de volgende tranche van de EU-IMF-leningen te garanderen.

De leden van de commissie Economische zaken zullen ook spreken met de Algirdas Šemeta i, commissaris voor belastingen, op maandag om 16:30 uur.

REF. : 20121109STO55226