Europees Burgerinitiatief - burgers nauwer betrekken bij EU wetgeving
Het Europees burgerinitiatief had veel verwachtingen in te lossen bij de lancering ervan op 1 april. Het moest de participatieve democratie versterken maar er werd getwijfeld of dat wel zou lukken. Hoe staat het ondertussen met de eerste initiatieven, 6 maanden na datum? In de meeste gevallen moeten er nog handtekeningen verzameld worden en struikelt men over administratieve vereisten. Maar de initiatiefnemers geven niet op.
Over het Europese Burgerinitiatief
Het Burgerinitiatief werd op 1 april 2012 gelanceerd en stelt Europese burgers in staat om een voorstel voor wetgeving in te dienen bij de Europese Commissie i. De initiatiefnemers moeten hiervoor 1 miljoen handtekeningen verzamelen in minstens een kwart van het aantal lidstaten.
De Hongaarse sociaaldemocraat Zita Gurmai is een van de twee EP rapporteurs voor het EBI: "Ik ben blij dat er al 22 EBI's zijn gelanceerd waaronder 12 geregistreerde. Het zijn vooral burgers en kleine organisaties die initiatieven lanceren, en niet de grote lobbygroepen of bedrijven zoals men aanvankelijk had gevreesd. Dit bewijst dat de gewone burgers willen deelnemen aan het Europees debat, en het toont ook aan dat het EBI al veel vroeger van kracht had moeten gaan."
Eerste initiatieven stuiten op hinderpalen
Drinkbaar water voor iedereen, pan-Europese verkiezingen, afschaffing van roamingtarieven binnen de EU... De eerste initiatieven zijn zeer uiteenlopend. Het is nog niet duidelijk welk initiatief tot dusver het meest succes oogst, want in haast alle gevallen slaagt men er niet in om genoeg handtekeningen te verzamelen.
De initiatiefnemers krijgen dus een voor een te maken met dezelfde hinderpalen.
De lidstaten hebben hun nationale wetgeving rond gegevensbescherming nog niet op elkaar afgestemd, en omdat er een Europees paspoort nodig is om te registreren worden veel burgers uitgesloten.
Gurmai: "De inzameling en verificatie van handtekeningen via het internet loopt stroef omdat het systeem te kampen heeft met technische problemen. Vicevoorzitter van de Europese Commissie, Maroš Šefčovič is zich bewust van de struikelblokken en stelde voor om de servers van de Commissie te gebruiken om de inzamelingsperiode te kunnen verlengen." (...) "Dit is een tijdelijke oplossing. We zullen er voor zorgen dat het Burgerinitiatief even toegankelijk en gebruiksvriendelijk is dan oorspronkelijk voorzien was in het besluit. Anderzijds is het een gloednieuw instrument en het is grootschaliger dan ooit. Het is daarom van cruciaal belang dat we lessen trekken uit deze ervaringen en dat de Europese instellingen nauw samenwerken met de lidstaten en de initiatiefnemers om het succes ervan te verzekeren."
Wij hadden een gesprek met de allereerste initiatiefnemers; kom meer te weten verder in dit dossier.
Verder in dit dossier
Eerste Fraternité 2020 Single Communication Tariff Act Water en sanitaire voorzieningen zijn een mensenrecht! Water is een publiek goed, geen handelswaar! Let me vote
REF. : 20121026FCS54664