Plenaire vergaderingen EP: handelsakkoorden, interne markt, meerjarenbegroting en Europees luchtruim (en)

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 26 oktober 2012, 12:35.

Tijdens de dubbele plenaire vergadering van deze week hielden de parlementsleden een pleidooi voor snellere vooruitgang op alle fronten en voor eerlijke begrotingen van de lidstaten. Ze hadden ook een woordje van kritiek voor het uitblijven van de bankenunie en het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim. De Leden wezen er ook op dat de lidstaten besparingen voorstellen die onverzoenbaar zijn met hun doelstellingen.

Twee laureaten Sacharov-prijs

De Sacharov-prijs voor vrijheid van denken 2012 gaat dit jaar naar twee Iranezen. Nasrin Sotoudeh is een gevangengenomen mensenrechtenactiviste en advocaat, en Jafar Panahi is een filmregisseur die in zijn films het lijden van arme Iranezen in beeld brengt. De voorzitter van het EP, Martin Schulz i, hield op vrijdag een toespraak. De ceremonie zal in december in Straatsburg plaatsvinden.

Begroting 2014-2020, bankenunie en speculatie op voedselprijzen

De leden van het Parlement riepen de lidstaten op om extra geld te voorzien voor groeigericht beleid in de volgende lange termijn begroting voor 2014-2020. Ze vroegen om een beter financieringssysteem voor de Unie en waarschuwden de lidstaten ervoor om geen fondsen te vragen die in strijd zijn met hun eigen besparingseisen.

De parlementsleden uitten dinsdag hun kritiek op de haperende vooruitgang naar een bankenunie, terwijl er al een akkoord bestaat sinds de EU Top van 18 en 19 oktober.

Op vrijdag stemden de leden over hernieuwde EU marktregels voor financiële instrumenten, om de speculatie op voedselprijzen tegen te gaan en om de regelgeving rond hoge frequentie handel te versterken.

Meer vrouwen in topfuncties

Donderdag verwierp het Parlement de nominatie van Yves Mersch voor de raadkamer van de Europese Centrale Bank i. Ze pleiten voor een betere genderbalans en meer vrouwen in de bestuursraden van de ECB. De stemming in het EP is echter niet wettelijk bindend.

Interne markt vrijmaken

Het Parlement keurde op donderdag een besluit goed waarin het de lidstaten vroeg om alle obstakels voor de interne markt uit de weg te ruimen. Het is voorlopig nog te moeilijk om een wagen te registreren in het buitenland, om een bankrekening te openen, of om erkenning te krijgen voor professionele kwalificaties in alle lidstaten.

Handelsakkoorden met VS en Japan

Volgens een niet-bindend besluit dat op dinsdag werd aangenomen, zouden de onderhandelingen over een handelsakkoord met de VS begin 2013 van start moeten gaan. Parlementsleden wezen op het enorme potentieel van het akkoord maar ook op de vrijwaring van de landbouwbelangen van de EU. Ze gaven ook hun steun aan een vrijhandelsakkoord met Japan, maar willen dat de Europese autoconstructeurs de vruchten kunnen plukken.

Gemeenschappelijk Europees Luchtruim

Op dinsdag pleitten de leden voor een Gemeenschappelijk Europees Luchtruim, om de nationale controlesystemen voor luchtvaartverkeer te bundelen in regionale blokken tegen het einde van dit jaar. Het gemeenschappelijk luchtruim zou verkeersopstoppingen en CO2 emissies doen afnemen, en zou de vluchttijden inkorten.

Passagiersrechten worden versterkt

De parlementsleden keurden op dinsdag een besluit goed waarin ze vragen voor betere informatievoorziening voor passagiers in alle transporttypes, en bijstand voor passagiers in geval van dienstverstoringen. De klachtenprocedure zou gestroomlijnd moeten worden en volgens de leden moeten er maatregelen genomen worden om oneerlijke prijzen uit te bannen.

Drie jongeren aan het stuur van onze Facebook pagina

Drie jongelingen uit Kroatië, Bulgarije en Roemenië hebben onze Facebook wedstrijd gewonnen en mochten op donderdag voor 1 dag onze pagina op Facebook beheren. Ze schreven berichten over de plenaire vergadering, ontmoetten de EP voorzitter Martin Schulz en modereerden de Facebook chat sessie met sociaaldemocratisch fractievoorzitter Hannes Swoboda.

REF. : 20121019STO54004