EU-steun voor ontslagen werknemers uit Nederlandse bouw- en aluminiumindustrie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 23 oktober 2012.

Het Europees Parlement i heeft dinsdag 23 oktober €4.392.602 aan steun goedgekeurd om 1132 werknemers die hun baan hebben verloren in de metaalindustrie en de bouwsector in Nederland te helpen opnieuw aan de slag te komen. Het geld komt uit het Europese Globaliseringsfonds (EGF).

Nederland kreeg van de Begrotingscommissie wel een sneer, omdat het onlangs tegen de verlenging van het EGF heeft gestemd en daarmee de toekomst van het fonds in gevaar zou hebben gebracht. Toch was de begrotingscommissie "verheugd" met de aanvraag van deze financiële bijdrage door de Nederlandse regering.

De aluminium- en bouwsector in Nederland hebben zwaar te lijden onder de wereldwijde economische crisis, soms met faillissement of massaontslag tot gevolg. Vanuit deze sectoren werden twee Nederlandse aanvragen ingediend; één van Zalco Aluminium Zeeland Company NV en één vanuit de bouwsector in de provincie Gelderland.

Zalco Aluminium Zeeland Company NV:

Als gevolg van de economische crisis daalt de vraag in de bouw- en autoindustrie aanzienlijk. Voor Zalco betekent dit als toeleverancier een enorme terugval in de productie. Ondanks alle inspanningen om de gevolgen van de crisis te beperken, is het bedrijf in december 2011 failliet gegaan. Hierdoor kwamen 616 mensen uit drie dochterbedrijven op straat te staan. Voorspeld wordt dat ook andere bedrijven in de productieketen in de problemen zullen komen. De subsidie voor Zalco bedraagt:

€ 1.494.008

Bouwsector Gelderland:

De vraag naar nieuwe huizen is de afgelopen jaren sterk verminderd door een afgenomen consumentenvertrouwen en strengere eisen om geld te kunnen lenen. Hierdoor verloren in Gelderland 516 mensen hun baan bij 54 kleine en middelgrote bouwbedrijven. De subsidie voor de Gelderse bouwsector bedraagt: € 2.898.594

Achtergrond:

Het Europees Globaliseringsfonds werd opgericht om extra steun te verlenen aan werknemers, die als gevolg van grote structurele reorganisaties door globalisering of door de economische crisis hun baan kwijt raakten en hen te helpen opnieuw aan de slag te komen.

REF. : 20121019IPR54027