Eremetaal voor deelname missies

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie, gepubliceerd op vrijdag 12 oktober 2012.

“Vrede, veiligheid en stabiliteit. Dat is het belang van uw werk. Het gaat niet altijd om vechten. Het gaat erom dat we op het juiste moment de juiste dingen doen.“ Dat zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vandaag in Apeldoorn, bij de uitreiking van de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties.

Ruim 50 militairen van alle krijgsmachtdelen ontvingen het eremetaal voor deelname aan diverse missies op verschillende continenten. “Het betekent dat we soms conflicten moeten beslechten, strijdende partijen uit elkaar moeten houden of dreigende conflicten moeten voorkomen”, zo vervolgde Middendorp.

Antipiraterij

In Afrika leverden de militairen een bijdrage aan de antipiraterijmissie Atalanta van de Europese Unie i, de Security Sector Reform Burundi die dat land steunt in het opbouwen van een zelfstandig en betrouwbaar veiligheidsapparaat en aan ACOTA die ondersteunt in de opleiding en training van het Burundese leger voor inzet in Somalië.

Bestandslijnen

Anderen droegen bij aan een veilige leefomgeving in Kosovo of waren ingezet bij UNTSO voor het observeren van de afgesproken bestandslijnen tussen Libanon, Syrië en Israël. Bij de United States Security Coördinator leverden Nederlandse militairen een bijdrage aan het hervormen van de veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit.

Afghanistan

De meesten die vandaag een medaille kregen waren in kleiner verband uitgezonden naar Afghanistan. In een functie op een NAVO-hoofdkwartier bijvoorbeeld, of bij de NAVO Trainingsmissie Afghanistan, die de opbouw van leger en politie ondersteunt. Militairen maakten in het Aziatische land ook deel uit van het Contingentscommando dat toeziet op de Nederlandse belangen bij de International Security Assistance Force-missie (ISAF).

Verwijzingen