EU-programma's en investeringen in crisislanden bedreigd

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 5 oktober 2012, 10:37.

Programma's zoals Erasmus i en het Europees sociaal Fonds i komen onder druk te staan door een tekort op de EU begroting. Alain Lamassoure, Frans christendemocraat en voorzitter van de begrotingscommissie zei gisteren dat ook de investeringen in de crisislanden bedreigd worden. Via een stemmingsronde verwierp de commissie de oproep van de Raad om de EU begroting voor 2013 aanzienlijk te beperken. Op 23 oktober wordt hierover gestemd in de plenaire zitting.

"De begroting van 2012 heeft onvoldoende krediet voorzien... waardoor er druk komt te staan op de cohesiefondsen, het Europees sociaal Fonds, de Erasmus programma's en zelfs de onderzoek- en innovatieprogramma's van de EU", zei Lamassoure na de stemming in de begrotingscommissie.

De stemmingsronde maakt deel uit van een lang en moeilijk onderhandelingsproces tussen het Parlement, de Europese Commissie i en de Raad over de begroting voor 2013. Nu het duidelijk wordt dat er een financieringstekort is voor de begroting van 2012, waarschuwt Lamassoure ervoor dat er voldoende kredietobligaties nodig zijn om de bedreigde programma's in stand te houden.

REF. : 20121004STO53016