'Steeds meer Nederlandse zwartelijst-piloten'
Steeds meer piloten die in Nederland afstuderen, gaan aan het werk bij maatschappijen die op de zwarte lijst van de Europese Unie i staan. Dat meldt de NOS op basis van een rondgang langs Nederlandse vliegscholen.
Uit de inventarisatie blijkt dat er op dit moment zeker vijftig Nederlandse piloten voor maatschappijen werken die niet aan de EU-veiligheidsnormen voldoen. Het werkelijk aantal ligt vermoedelijk nog hoger; niet alle vliegscholen willen volledige openheid van zaken geven.
Schuld
Het is voor piloten nagenoeg onmogelijk om een baan bij een Nederlandse maatschappij te vinden. Volgens pilotenvakbond VNV zitten er nu ongeveer 1000 piloten in Nederland zonder baan. Jonge werkloze piloten hebben een groot probleem. Gemiddeld hebben leerlingen na hun opleiding een schuld van ongeveer 150.000 euro.
Eén van de Nederlandse vliegscholen, Stella Aviation Academy in Teuge, heeft een overeenkomst met één van de maatschappijen op de zwarte lijst: Lion Air in Indonesië. Dertig studenten van Stella zijn inmiddels in Indonesië aan het werk. Daarnaast is Stella onlangs ook een overeenkomst aangegaan met het eveneens Indonesische Sriwijaya om hun piloten daar geplaatst te kunnen krijgen. Ook Sriwijaya staat op de zwarte lijst van de Europese Unie.
Kwaliteit
Volgens Evert-Jan Hilgeman van Stella Aviation is de vraag naar piloten internationaal nog steeds heel groot. 'Je moet niet alleen kijken naar de Nederlandse markt of de omringende landen maar ook ver daarbuiten.'
Stella levert ook instructeurs om de opleidingen in Indonesië te verbeteren. 'Wij willen graag met onze Nederlandse kwaliteit, de kwaliteit van het opleiden, die luchtvaartmaatschappij helpen op een hoger plan te komen.'
Lion Air heeft grootse plannen. Het bedrijf heeft recentelijk een megaorder geplaatst bij Boeing ter waarde van 17,4 miljard euro.
Witte vlekken
De Europese Unie besloot in 2006 tot het opstellen van een zwarte lijst van vliegbedrijven die niet veilig genoeg zijn om te landen op Europese luchthavens of zelfs maar over Europees grondgebied te vliegen.
In 2007 werden alle Indonesische luchtvaartmaatschappijen op die lijst geplaatst. Twee jaar later werd Garuda Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij van het land, weer in Europa toegelaten.
Stella waarschuwt zijn leerlingen wel dat ze hun doen en laten goed moeten documenteren. Witte vlekken op het cv van een piloot zou kunnen leiden tot het intrekken van de luchthavenpas voor Europa en Amerika in verband met terrorisme.